HENTBOL, BASKETBOL, VOLEYBOL KLASMAN HAKEMLERİNİN İŞ DOYUMU DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - KARATAŞ, ÖZGÜR (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışma; klasman hakemlerinin iş doyumu düzeylerini (cinsiyet, yaş, medenidurum, klasman durumu, branş, hakemlik dışı mesleği, hakemlik süresi, branşı oynama süresi,gelir durumları) belirlemek amacıyla Hentbol, Basketbol, Voleybol liglerinde çalışan 222klasman hakemi üzerinde gerçekleştirilmiştir.İstatistiksel analizler için SPSS paket programı kullanılmıştır. Ölçüm aracı ikibölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hakemlerin demografik özelliklerini belirlemeyeyönelik değerlendirme yapılmış, ikinci bölüm ise `Minnesota iş doyumu ölçeği'kullanılmıştır.Hakemlerin, cinsiyetleri, medeni durumları, klasman durumları, hakemlik dışımesleği, hakemlik süreleri ve gelir durumlarına göre iş doyumu düzeyleri arasında istatistikselaçıdan fark olmadığı; yaşlarına göre iş doyumu düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlıfark olduğu belirlenmiştir. Bunun nedeni yaş ilerledikçe iş doyumunun buna paralel olarakartacağı, tecrübenin artması, ödüllendirmeler, hakemlikte klasmanın yükselmesi ve işiylebütünleşmesi bu farkın ortaya çıkmasındaki etkenler olabileceği düşünülmektedir.Branşı oynama sürelerine göre iş doyumu düzeyleri arasında anlamlı fark olduğu,ayrıca hakemlerin çoğunluğunun branşı oynama sürelerine göre hakemlik yaptıkları branşıdaha önceden oynadıkları görülmektedir.Hakemlerin branşlarına göre iş doyumu düzeyleri arasında anlamlı fark olduğu, bufarkın basketbol ve voleybol hakemleri ile hentbol ve voleybol hakemleri arasındakaynaklandığı görülmüştür.Hakemlerin çoğunluğunun gelir durumunun orta düzeyde olduğu görülmüştür. İyi birmaç yönetebilmek, ekonomik yönden rahat ve üst seviyede olunması bakımdan önemlidir.Anahtar Kelimeler: Hentbol, Basketbol, Voleybol, Hakem, İş doyumu.

This study was performed to determine the level of job satisfaction of referees (gender,age, marital status, class status, branch, other job, duration of referee, duration of playing thebranch, and revenue status) on totally 222 Handball, Basketball and Volleyball refrees whoworking in federation leagues.SPSS pocket program was used to statistical analyses. Measuring tool has two sectionsin the study. In the first section, there were questions intented for personel characteristics ofrefrees. Also second section had a short form of the Minnesota Job Satisfaction Scaleconsisting of 20 questions.It had been shown that there is no significant difference between gender, maritalstatus, class status, other job, duration of referee, and revenue status of refrees. But jobsatisfaction levels according to gender had a meaningfull. The reason for this, job satisfactionshows an increase together with gender in addition to experience, reward, change of class, andintegration of their job.It had been shown that there is a significant difference between job satisfaction levelsaccording to duration of playing the branches, also majority of referees had played himselfbranch previously according to duration of playing the branches.A significant difference was found refree?s branches between job satisfaction levels.This difference had occured between Basketball and Volleyball refrees and HandballVolleyball refrees.Majority of referees had income status in middle level. To manage the good match it isimportant to be a in relax and top level economically.Key Words: Handball, Basketball, Volleyball, Refree, Job Satisfaction
Examination of handball, basketball and volleyball classifying referees' work satsifaction levels satisfaction
Keywords: Spor