EFFECTS OF OZONATED OILS (SESAME OIL, NIGELLA SATIVA OIL AND HYPERICUM PERFORATUM OIL) ON WOUND HEALING PROCESS IN RATS - RIZAOĞLU, TAMARA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada üç farklı ozonlanmış yağın (susam yağı, çörek otu yağı ve kantaron yağı) yara iyileşmesi üzerine etkileri araştırıldı. Farklı ozonize edilmiş yağların yara kapanma hızındaki etkileri, iyileşme süreci ve oluşabilecek komplikasyonlar makroskopik ve mikroskopik olarak incelendi. Çalışmada, 21 adet erişkin wistar albino dişi rat kullanıldı. Denekler üç ana gruba (erken yara iyileşmesi (7 gün), orta dönem yara iyileşmesi (14 gün) ve geç yara iyileşmesi (21 gün) ayrıldı). Tüm ratların sırt bölgelerine eşit ebatta (10 mm çapında) 4 adet tam katlı deri yarası oluşturuldu. Yara bölgesi olarak ratların kolay ulaşılamayacakları sırt bölgesi seçilerek, Yara iyileşmesi süresince yaralar açık bırakıldı. İlk yarada herhangi bir tedavi uygulanmadı (kontrol grubu). İkinci yarada ozonlanmış susam yağı, üçüncü yarada ozonlanmış çörek otu yağı ve son yarada ozonlanmış kantaron yağı kullanıldı. İlk ana grup 7 gün, ikinci ana grup 14 gün, üçüncü ana grup 21 gün sonra ötenazi edildi. Yara iyileşmesinin incelendiği ilk 7 günlük gruplarda anlamlı bir fark oluşmadı. 14 günlük gruplarda çörek otu ve susam yağı gruplarında iyileşmemin daha iyi olduğu saptandı (P<0.05). 21 günlük gruplarda tüm yaralar iyileşti ancak çörek otu yağı grubunun diğerlerine göre daha önce iyileştiği belirlendi (P<0.01). Sonuç olarak farklı üç ozonlanmış yağın kullanıldığı bu çalışmada en iyi yara iyileşmesi çörek otu yağı ve susam yağından elde edildi.. Anahtar Kelimeler: Yara iyileşmesi, ozone edilmiş susam yağı, ozone edilmiş çörek otu yağı, ozone edilmiş kantoron yağı.

In this study, the effects of three different ozonated oils (sesame oil, Nigella sativa oil and Hypericum perforatum oil) on wound closure rate, healing process and possible complications were examined macroscopically and microscopically. Twenty-one adult Wistar albino female rats were used in the study. Subjects were divided into three groups, i.e. (Early wound healing (7 days), medium wound healing (14 days) and late wound healing (21 days). Four full-thickness skin wounds of equal size (10 mm in diameter) to the back regions of all rats were formed. The wound was left open during healing. While the first wound (control group) received no treatment the second wound, ozonated sesame oil, in the third wound ozonated Nigella sativa oil and lastly ozonated hypericum perforatum oil were used. The first, second and third main groups were euthanized on days 7, 14 and 21, respectively. There was no significant difference in wound healing between groups in the first 7-day. In the 14 day groups, it was found that the healing was better in the group of Nigella sativa oil and sesame oil group (P<0.05). In 21 day groups all wound healing was improved, but Nigella sativa oil group had earlier improvement compared to the others (P<0.01).As a result, the best wound healing was achieved with Nigella sativa oil and sesame oil. Keywords: Wound healing, ozonated Sesame oil, ozonated Nigella sativa oil, ozonated Hypericum perforatum oil
Ratlarda ozonlanmış yağlar kullanılması (ozone edılmış susam yağı, çörek otu yağı ve kantoron yağı) yara iyileştirme prosesinin etkisi
Keywords: Veteriner Hekimliği