SANRISAL BOZUKLUK TANILI HASTALARDA AMİGDALA, HİPOKAMPUS, ANTERİOR SİNGULAT KORTEKS VOLÜMLERİ VE KLİNİK DEĞİŞKENLER İLE İLİŞKİSİ - KELEŞ, DENİZHAN DANACI (Fırat Üniveristesi, 2020)
Sanrısal bozukluk (delüzyonel/hezeyanlı bozukluk) sanrı, dezorganize düşünce ve davranışlar ile seyreden psikotik bir hastalıktır. Bu tez çalışmasında sanrısal bozukluk tanılı hastaların beyin total volümü, beyaz cevher volümü, gri cevher volümü, hipokampus volümü, amigdala volümü ve anterior singulat korteks (ACC) volümünün beyin görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma Fırat Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre sanrısal bozukluk tanısı almış 18 hastadan ve 18 kontrol grubundan oluşmaktadır. Hasta ve kontrol grubunda manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanılarak insulanın volümetrik ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Sanrısal bozukluk tanılı hastaların ortalama amigdala hacmi kontrol grubunun ortalama amigdala hacminden anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Sanrısal bozukluk tanılı hastaların ortalama hipokampus hacmi kontrol grubunun ortalama hipokampus hacminden yüksek bulunmuştur. Ama bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sanrısal bozukluk tanılı hastaların ortalama ACC hacmi kontrol grubunun ortalama ACC hacminden yüksek bulunmuştur. Fakat bu yükseklik sol ACC'de istatistiksel olarak anlamlı iken sağda anlamlı değildi. Sonuç olarak sanrısal bozuklukta gri maddede hacim değişiklikleri bulunmaktadır ve bunun daha büyük örneklem sayılı gruplarda prospektif çalışmalarla desteklenmesi önerilebilir. Anahtar Kelimeler: Sanrısal Bozukluk, Amigdala, Hipokampus, Anterior Singulat Korteks

Delusional disorder is a psychotic disorder characterized by delusions, disorganized thoughts and behaviors.The aim of this study was to evaluate brain total volume, white matter volume, gray matter volume, hippocampus volume, amygdala volume, anterior cingulate cortex (ACC) volume in patients with delusional disorder by brain imaging modalities. The study consisted of 18 patients and 18 control groups who were admitted to Fırat University Hospital Psychiatry inpatient and outpatient clinics and diagnosed as delusional disorder according to DSM-IV-TR diagnostic criteria.Volumetric measurements of the insula were performed in the patient and control groups using magnetic resonance imaging (MRI). The mean amygdala volume of patients with delusional disorder was significantly lower than the mean amygdala volume of the control group. The mean hippocampus volume of patients with delusional disorder was higher than the mean hippocampus volume of the control group. But this difference was not statistically significant. The mean ACC volume of patients with delusional disorder was higher than the mean ACC volume of the control group. However, this difference was statistically significant in the left ACC, but not in the right. As a result, there are volume changes in gray matter in delusional disorder and it may be suggested to support this outcome in prospective studies in larger sample size groups. Keywords: Delusional Disorder, Amygdala, Hippocampus, Anterior Cingulate Cortex
Amygdala, hippocampus, anterior cingulate cortex volumes and relationship with clinical variables in patients with delusional disorder
Keywords: Psikiyatri