AÇILIM YÖNTEMİYLE LİOUVİLLE DENKLEMİNİN SIRLARINI KEŞFETMEK - HAJANI, AVEEN ABDULJABAR SALEH (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu çalışma, matematik ve fizikte geniş bir uygulama yelpazesine sahip olan, doğrusal olmayan kısmi diferansiyel denklemler sınıfına ait Liouville denkleminin kuramsal yapısını ve temel özelliklerini ele almaktadır. Çeşitli disiplinlerde gözlenen karmaşık süreçlerin matematiksel olarak tanımlanması için, kısmi diferansiyel denklemlerin (KDD) temelinin kavramasına yönelik gerekli altyapının oluşturulması hedeflenmektedir. KDD'lerle ilgili temel fikirlerin, kategorilerin ve bir analitik yöntem ile elde edilecek gezici dalga çözümlerin davranışlarının açıklaması bu çalışmanın bir parçasıdır. Güçlü analitik yöntemlerden biri olan G''/G' -yöntemi kullanılarak Liouville probleminin gezici dalga çözümlerine odaklanmaktadır. Bu analitik yöntem, doğrusal olmayan problemin çözümlerini üretmek etmek için önemli bir temel sağlar. Bu yaklaşım ile gezici dalga çözümünün nasıl üretildiği ve denklemin fiziksel özellikleri dikkate alınarak üretilen çözümlerinin davranışlar hakkında sağladığı iç görülerden bahsedilecektir. Liouville denklemiyle yakından ilişkili olan Zhiber-Shabat denkleminin teknik bir incelemesi de çalışmada ele alınacaktır. Bu iki model arasındaki ilişki analiz edilerek, ortak matematiksel yapıların ve benzer kuramsal özelliklerin varlığı mercek altına alınacaktır. Bu karşılaştırmalı çalışma sayesinde, her iki denklemin temelinde yatan matematiksel mekanizmaların sistematik biçimde ortaya konulması ve potansiyel uygulamalarının açıklığa kavuşturulması hedeflenmektedir. KDD'lerin temelinin kavrama ve G''/G' - yönteminin uygulanmasına ilişkin yöntemsel yaklaşım ve üretilen çözümlerin fiziksel özellikleri hakkında ayrıntılı bir tartışma içeren bu genişletilmiş özet, çalışmanın amaçlarını, yöntemsel yaklaşımını ve kuramsal kapsamını bütünlüklü bir biçimde sunmaktadır.

This study offers an in-depth review of the Liouville equation, a well-known nonlinear partial differential equation (PDE) with important applications in many branches of mathematics and physics. To be able to describe and represent complicated events that occur in a variety of disciplines, we must lay the groundwork for a fundamental grasp of partial differential equations (PDEs). A description of the basic ideas, categories, and analytical methods related to PDEs is part of the study. After that, we explore solutions to the Liouville problem using the potent G''/G' expansion method. This analytical method provides a useful foundation for estimating solutions to this difficult nonlinear problem. We will show how this approach is used and talk about the insights it offers into the behavior of the equation and the properties of its solutions. An in-depth review of the Zhiber-Shabat equation, an integrable system that is closely linked to the Liouville equation, will also be covered in the study. We will examine how these two systems connect, emphasizing whether they have similar mathematical structures and characteristics. A clearer comprehension of the fundamental mathematical ideas guiding both equations and their possible uses in fields like soliton theory and the more general subject of integrable systems will be possible thanks to this comparative study. With more information on the investigation of PDEs and the use of the G''/G' expansion approach, this extended abstract offers a more thorough synopsis of the study's subject matter.
Exploring the secrets of the liouville equation with the expansion method
Keywords: Matematik