ÖĞRETMENLERİN KORONAVİRÜS PANDEMİSİ DÖNEMİNDEVERDİKLERİ UZAKTAN EĞİTİME İLİŞKİN METAFORİK ALGILARI - Kazu, İbrahim Yaşar; Bahçeci, Ferhat; Yalçın, Cemre Kurtoğlu (My University, 2021)
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin pandemi döneminde verdikleri uzaktan eğitime ilişkinalgılarını metaforlar yoluyla belirlemektir. Bu çalışma, 2019-2020 eğitim öğretim yılındagörev yapmakta olan, pandemi sürecinde uzaktan eğitim veren 78 öğretmenin katılımıylayürütülmüştür. Veriler, Google form aracılığıyla çevrimiçi veri toplama aracı olarakhazırlanmış, açık uçlu sorulardan oluşan “Öğretmenlerin Koronavirüs PandemisiDöneminde Verdikleri Uzaktan Eğitime İlişkin Metaforik Algıları” isimli form ile eldeedilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi içerisinde yer alan olgu bilim desenikullanılmıştır. Katılımcılar, bu süreçte verdikleri uzaktan eğitimi, öğrencileriyle kurduklarıiletişimi ve verdikleri ödevleri metaforlar yoluyla değerlendirmişlerdir. Verilerinçözümlenmesinde içerik analizinden faydalanılmıştır. Elde edilen metaforlar kategorilereayrılmış ve isimlendirilmiş, metaforların kullanım sıklığı hesaplanmıştır. Uzaktan eğitimeilişkin üretilen metaforlara bakıldığında, katılımcı öğretmenlerin daha çok olumsuzmetaforlar ürettiği, bu sürecin istenilen düzeyde verimli geçmediğini düşündüklerigörülmüştür. Katılımcı öğretmenlerin büyük çoğunluğu, öğrencilerin bu süreci yeterinceciddiye almamaları ve teknik alt yapı eksikliği sorununun bu sürecin verimsiz geçmesinesebep olduğunu belirtmiş, fikirlerini farklı metaforlar yoluyla ifade etmişlerdir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları