Elazığ bölgesinde şizofreni tanısı konan hastalarda sanrıların görüngüsel özellikleri - Tezcan, A. Ertan; Kuloğlu, Murat; Atmaca, Murad; Bayık, Yılmaz (My University, 2003)
Amaç: Çalışmamızda bölgemiz şizofreni hastalarında sanrı içerik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Toplam 90 şizofren hastada belirlenen 146 sanrı içeriği Huber ve Gros sanrı sınıflandırma sistemine göre sınıflandırılmıştır. Bulgular: Perseküsyon sanrılarının kadın ve erkeklerde en sık rastlanan sanrı içeriğini oluşturduğu, perseküsyon sanrılarını kadınlarda zehirlenme ve kıskançlık, erkeklerde dinsel sanrıların takip ettiği belirlenmiştir. Fiziksel/ruhsal zarar görme sanrısının en sık rastlanan perseküsyon sanrısı alt tipi olduğu, persekütuarın çoğunlukla belirsiz ya da aile bireyleri olduğu saptanmıştır. Tartışma: Sosyokültürel ve sosyoekonomik seviye düşüklüklerinin sanrı çeşitliliğini azalttığı, bazı hastalarda sanrı içeriklerinin Türk İslam kültürünü yansıttığı, kültürel etkilenmenin sanrı içeriği oluşumunda etkin olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Türkiye; Şizofreni; Sosyoekonomik faktörler; Elazığ