İLKÖĞRETİM 7. SINIFLARDA EKOSİSTEM KONUSUNUN ÖĞRETİMİNDE GELENEKSEL VE BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - Türkoğlu, İsmail; Uzunkoca, Fulya (Fırat University, 2017)
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim 7.sınıflarda ekosistem konusunun öğretiminde geleneksel ve Bilgisayar Destekli Öğretim (BDÖ) yöntemlerinin öğrenci başarısına etkisinin karşılaştırılmasıdır. Çalışma, 2010-2011 öğretim yılının bahar yarıyılında Şanlıurfa ili, Hilvan ilçesi, Gölcük İlköğretim Okulu’nda yürütülmüştür. Çalışmaya, ilköğretim 7.sınıfta öğrenim gören 60 (26 kız, 34 erkek) ilköğretim öğrencisi katılmıştır. Çalışma için deney ve kontrol grubu olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Çalışmada, ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırma sürecinde, öğrencilerin ekosistem konusuna ilişkin dersleri deney grubunda bilgisayar destekli öğretim ile yürütülürken, kontrol grubunda ise geleneksel yöntemle yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak, öğrencilerin ekosistem konusundaki başarılarını belirlemek amacıyla “başarı testi” kullanılmıştır. Deney ve Kontrol grubuna testler, işlem öncesi “ön test” ve işlem sonrası “son test” olarak uygulanmıştır. Verilerin analizinde t testi kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular, bilgisayar destekli öğretim yöntemi ile öğrenim gören öğrencilerin, geleneksel yöntemle öğrenim görenlere göre daha başarılıolduklarını göstermiştir. Bulgular, BDÖ yönteminin öğrencilerin başarıları üzerine anlamlı etkisi olduğunu göstermiştir.

The purpose of this study is to compare the effect of traditional and computer supported instruction (CSI) methods on student success in teaching of "ecosystem" in 7th grade classes. The study was conducted at Golcuk Primary School in Hilvan, Sanliurfa, in spring semester of 2010 – 2011 academic year. Sixty (26 girls, 34 boys) students studying at 7th grade participated in the study. For the study, two groups were formed; experiment and control group. Pre-test, post-test control group pattern was used in the study. During the experiment process, the lessons with control group were offered in traditional way, while those lessons were offered in computer-supported way in the experiment group. As a means of collecting data in the study, "achievement test" was used to determine the success of students in ecosystem. The tests were applied as "pre test" before the process, and as the "post test" after the process for both experiment and control group. In the analysis of the data, T test was used. The findings of the study show that the students who were taught by computer supported teaching method are more successful than those who were taught by traditional method. The findings also show that the CSI method has a significant effect on the success of students
Primary 7 th Traditional Methods and Computer-Aided Education Classes in Teaching the Subject of Ecosystem Effect Comparison of Student Achievement