ŞİZOAFFEKTİF BOZUKLUK TANILI HASTALARDA FRONTAL BEYİN ALANLARININ YAPISAL İNCELEMESİ - AKSOY, DİLEK BAKIŞ (Fırat Üniveristesi, 2020)
Şizoaffektif bozukluk; şizofreni ve duygudurum bozukluklarının özelliklerini kapsayan ayrı bir hastalıktır. Bu tez çalışmasında hastalığın etiyopatogenezinin aydınlatılmasına katkı sağlamak amacıyla şizoaffektif bozukluk tanılı hastalarda frontal beyin yapılarındaki hacim değişikliklerini araştırmak amaçlandı. Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre şizoaffektif bozukluk (SAD) tanısı almış 18 hastadan ve 19 sağlıklı kontrol grubundan oluşmaktadır. Çalışma grubuna Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği (BPRS), Pozitif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (SAPS), Negatif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (SANS) ve DSM-IV Yapılandırılmış Klinik Görüşmesi (SCID-I) uygulandı. Hasta ve kontrol grubunda manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanılarak anterior singulat korteks (ACC), dorsolateral prefrontal korteks (DLPFC) ve orbitofrontal korteksin (OFC) hacim ölçümleri gerçekleştirildi. Şizoaffektif bozukluk tanılı hastaların ortalama DLPFC hacmi ve ortalama ACC hacmi kontrol grubunun ortalama DLPFC hacminden ve ortalama ACC hacminden yüksek bulunmuştur. Ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. SAD tanılı hastaların ortalama OFC hacmi kontrol grubunun ortalama OFC hacminden düşük bulunmuştur. Fakat bu düşüklük istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç olarak şizoaffektif bozuklukta frontal beyin alanları gri maddede hacim değişiklikleri bulunsa da volümetrik olarak anlamlı bulgulara rastlanılmadı. Çalışmamızdaki bazı kısıtlılıklar sebebiyle bunun daha büyük örneklem sayılı gruplarda prospektif çalışmalarla desteklenmesi önerilebilir. Anahtar Kelimeler: Şizoaffektif Bozukluk, Dorsolateral Prefrontal Korteks, Orbitofrontal Korteks, Anterior Singulat Korteks, MRG

Schizoaffective disorder; It is a separate disease that includes features of schizophrenia and mood disorders. In this thesis, it was aimed to investigate the volume changes in the frontal brain structures in patients with schizoaffective disorder in order to contribute to the elucidation of the etiopathogenesis of the disease. It consists of 18 patients and 19 healthy control groups who were admitted to Fırat University Hospital Mental Health and Diseases Outpatient Clinic and who were diagnosed with schizoaffective disorder (SAD) according to DSM-IV-TR diagnostic criteria. Sociodemographic and Clinical Data Form, Brief Psychiatric Evaluation Scale (BPRS), Positive Symptoms Evaluation Scale (SAPS), Negative Symptoms Evaluation Scale (SANS) and DSM-IV Structured Clinical Interview (SCID-I) were applied to the study group. The volume measurements of the anterior cingulate cortex (ACC), dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC) and orbitofrontal cortex (OFC) were performed in the patient and control groups using magnetic resonance imaging (MRI). The mean DLPFC volume and mean ACC volume of patients with schizoaffective disorder were found higher than the mean DLPFC volume and the mean ACC volume of the control group. However, this difference was not statistically significant. The mean OFC volume of patients with SAD was lower than the average OFC volume of the control group. However, this low was not statistically significant. As a result, although the frontal brain areas were found to have volume changes in gray matter in schizoaffective disorder, no significant findings were found volumetrically. Due to some limitations in our study, it may be suggested that this should be supported by prospective studies in larger sample numbers. Key Words: Schizoaffective Disorder, Dorsolateral Prefrontal Cortex, Orbitofrontal Cortex, Anterior Cingulate Cortex, MRI
Structural investigation of frontal brain areas in patients with sizaaffective disorders
Keywords: Psikiyatri