KARAPINAR OVASI'NDA (KONYA) RÜZGAR EREZYONU - YAMAN, AŞİR (Fırat Üniveristesi, 2000)
Karapınar erozyon sahası, Konya ovasının devamı olanı Karapınar ovasının güneyinde yer almaktadır. Ülkemizin bu yöresinde etkili olan rüzgar erozyonu 1962 yılından beri canlı yaşamını tehdit eder bir hale gelmiştir. Burada görülen erozyonun nedenleri; toprak yapısının taşınabilir özellikte olması, iklimin yarı kurak olması, bitki örtüsünün zayıf oluşu, arazinin düz oluşu, su kaynaklarının yetersiz olması, meraların aşın otlatılması, makinah tarıma geçilmesi ile erozyona hassas toprağın açığa çıkarılması, yanlış alet ve ekipman kullanılması ve meralardaki otsu bitkilerin yakacak olarak kullanılmasıdır. Rüzgar erozyonunun olumsuz etkileri, Konya - Adana karayolunu ulaşıma kapatmış, hayvanların ölümüne sebep olmuş, tarım arazilerini kullanılmaz duruma getirmiş, insan sağlığını tehdit ederek yöre halkını göçe zorlamıştır. Bu yörede görülen erozyona karşı 1962-72 yılları arasında etkili bir önleme programı uygulanmıştır. Rüzgar erozyonun en çok etkili olduğu 160.000 dekar alan tel çitle koruma altına alınmıştır. Korunan bu sahanın kumul alanlarında mekanik önlemlerle, rüzgarın hızını kesecek, geliş yönüne dik, kamış perde ve tahta çitler yapılmıştır.Daha sonra kamış perde ve tahta çitlerin arası, önce otlandırılmış sonra ağaçlandınlmıştır. Kumul hareketinin olmadığı alanlarda şerit vari tarım yöntemi ile aşamalı tarım yapılmıştır. Ayrıca, sahanın su ihtiyacını karşılamak için 34 adet sondaj kuyusu açılmıştır. 11 yıllık önleme programı içerisinde, rüzgar erozyonu kontrol altma alınmış ve 1 972 fiyatlarına göre yatırım maliyeti olarak 1 4.799.752 TL harcanmıştır. Bugün 120.000 dekarlık erozyon sahası orman, mera, kuru tarım ve sulu tarım alanı olarak değerlendirilmektedir. Erozyon sahasının korunması için, güncelleştirilmiş yeni projelerin uygulanmasına ihtiyaç vardır. Orman, mera ve sulu tarım alanlarının genişletilmesi, mevcut orman alanının gençleştirilmesi gerekir. Bunun için de mevcut ödenek miktarının ve personel sayısının arttırılması zorunludur. Değilse yeşeren çöl Karapınar modeli 37 yıl öncesine döner.
The Wind erosion at Karapınar Plain Konya
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Coğrafya; Geography