Tatlı su midyesinden (Unio elongatulus eucrrus Bourguignat, 1860) izole edilen salmonella' ların polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile identifikasyonu - Şeker, Engin; Sarıeyyüpoğlu, Mustafa; Cetınkaya, Burhan (My University, 2003)
Bu çalışmada, Elazığ Keban Baraj gölünün Koçkale ve Pertek yörelerinden elde edilen 627 adet canlı tatlı su midyesinde (Unio elongatulus eucirrus Bourguignat, 1860) Salmonella'ların varlığı araştırıldı. Midyelerin yumuşak dokularından hazırlanan homojenizatlar Rappaport Vasilliadis buyyonunda ön zenginleştirmeden geçirildikten sonra. Brilliant Green Phenol Red Laktoz agar ve Salmonella - Shigella selektif besiyerlerine ekimler yapıldı. Üreyen Salmonella şüpheli suşlara biyokimyasal testler uygulandığında, Koçkale yöresinden toplanan 397 midyenin 19'unda (% 4,8) Salmonella spp.'nin izolasyon ve identifikasyonu yapıldığı halde, Pertek yöresinden temin edilen 230 midyede bu etkene rastlanılmadı. Yine bu suşlardan ekstrakte edilen DNA'lar, Salmonella'ların 16S rRNA geninden türetilen bir çift cins spesifik primer kullanılarak Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR)'nda amplifikasyona tabi tutuldu. PZR ürünleri agarozjel elektroforezde değerlendirildiğinde, 19 şüpheli susun hepsinde Salmonella spesifik gen bölgesinin mevcut olduğu saptandı. Geniş bir uygulama alanına sahip PZR'nin bu çalışma ile su ürünlerinde de etken identifikasyonu amacıyla başarılı bir şekilde uygulanabileceği kanıtlandı. Ayrıca, baraj gölünün Koçkale yöresindeki tatlı su midyelerinin tüketilmesinin de insan sağlığı açısından tehlikeli olduğu görüldü.
Keywords: Salmonella; tanı; midye; polimeraz zincir reaksiyonu; izolasyon; tatlısu balıkları