HIZ DUYARGASIZ VEKTÖR KONTROL SİSTEMİNİN HIZ KONTROLÜNÜN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ - ÖZER, AHMET BEDRİ (Fırat Üniveristesi, 2000)
Yüksek Lisans Tezi HIZ DUYARGASIZ VEKTÖR KONTROL SİSTEMİNİN HIZ KONTROLÜNÜN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Ahmet Bedri ÖZER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı 2000, Sayfa:65 Bu tezde asenkron motorun hızım tahmin eden yeni bir yöntem sunulmuştur. Tahmin edilen hız, tüm hız kontrollerinde ve vektör kontrol için hız geri beslemesi olarak kullanılabilir. Hız duyargasının olmamasının bir çok yönden avantajı vardır: maliyet, sağlamlık ve parametre duyarlılığının azalması. Hız duyargasız alan yönlendirmeli kontrol, rotor kaçak akı sinyalinin herhangi bir hız duyargası olmadan motorun uç büyüklüklerinden elde edilmesi ilkesine dayanır. Rotor hızı, ölçülen stator akımları ve bulunan stator referans akısı yardımıyla tahmin edilen senkron açısal frekansı ve kayma açısal frekansının farkından bulunur. Laboratuar test motorundan alman deneysel sonuçlar, bahsedilen metodun geçerliliğini gösterir.

II ABSTRACT Master Thesis THE IMPLEMENTATION OF THE SPEED CONTROL OF SPEED- SENSORLESS VECTOR CONTROL SYSTEM Ahmet Bedri ÖZER Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Engineering 2000, Page:65 In this thesis, a new method for the estimation of speed of induction motor is presented. The estimated speed is used in the speed feedback for vector control and overall speed control. The absence of the speed-sensors is very advantageous in many aspects: cost, robustness and parameter sensitivity. The general approach of the speed-sensorless field oriented control is to obtain the flux linkage signal from the terminal electrical quantity without any speed sensors. Rotor speed is determined by the difference between the synchronous angular frequency and the slip angular frequency which are estimated by the measured stator currents and detected stator- flux reference. Experimental results on a laboratory tested motor drive are presented to validate the proposed method.
The implementation of the speed control of speed-sensorless vector control system
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control