Boyun Kitlelerinin Nadir Bir Nedeni Olarak Tularemi - Karlıdag, Turgut; Keleş, Erol; Kaygusuz, İrfan; Yüksel, Koray; Yalçın, Şinasi (My University, 2015)
Tularemi hastalığı, bakteriyel bir zoonoz olup,etkeni Francisella tularensis bakterisidir. Bu çalışmada,kliniğimizde tularemi hastalığı tanısı alan hastalarınkayıtlarını geriye dönük olarak değerlendirerek literatüreşliğinde tartışmayı amaçladık.Yöntemler: Çalışmaya 2010-2013 yılları arası tularemihastalığı tanısı alan 25 hasta alındı. Hastalar demografikverileri, başvuru şikâyetleri, lökosit, sedimantasyon,C-reaktif protein (CRP) değerleri, uygulanan tedaviprotokolleri, hastanede kalış süreleri ve histopatolojikinceleme sonuçları açısından değerlendirildi.Bulgular: Kliniğimizce 2010- 2013 yılları arasında tularemiön tanısı ile sağlık müdürlüğüne toplamda 57 hastabildirilmiş ve 25 hastada serolojik olarak tularemi hastalığıtanısı doğrulanmıştı. Hastaların tümünden boğazkültürü, santrifüj edilmiş serum örneği ve ek olarak apseveya doku örneği alınmıştı. Hastaların 13'ü kadın, 12'sierkek ve yaşları 10-75 arasında (ortalama 33.12±15.53)değişmekteydi. Hastaların en sık başvuru şikayeti(%100) boyunda şişlik idi. Hastaların 12'sine (%48) apsedrenajı, 3'üne (%12) kitle eksizyonu operasyonu, 10'una(%40) sadece medikal tedavi verilmişti. Hastaların tü-müne sağlık bakanlığının tularemi saha rehberine göreuygun dozlarda 10 gün süre ile streptomisin tedavisibaşlanmış ayrıca 8 hastada (%32) ek olarak doksisiklintedavisi eklenmişti.Sonuç: Ülkemizde tularemi hastalığı, son yıllarda bellibölgelerde artış göstermekte ve bu hastalar sıklıkla boyundaşişlik şikayeti ile polikliniklere başvurmaktadır.Özellikle endemik bölgelerde boyunda apse ile başvuranhastaların ayırıcı tanısında tularemi hastalığı da düşü-nülmelidir.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji