TOZ METALURJİSİYLE ÜRETİLEN NiTi’NİN MİKROSERTLİK VE MİKROYAPI DAVRANIŞI - Tosun, Gul; Kaymak, Tuncay; Tosun, Nihat (My University, 2024)
Bu çalışmada, biyomalzeme olan NiTi alaşımının toz metalürjisi yöntemiyle üretimi yapılmıştır. Üretim parametreleri 200, 400 MPa presleme basıncı, 800, 1100ºC sinterleme sıcaklığı ve 60, 90, 120 dakika sinterleme süresidir. Gözenekli yapıya sahip NiTi’nin üretim parametrelerine bağlı olarak mikrosertlik ve mikroyapı karekterizasyonu incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, üretim parametrelerinin değiştirilmesiyle birlikte hem mikrosertlikte hem de mikroyapıda önemli değişimlerin olduğu görülmüştür. En yüksek sertlik 811,33 HV olarak ölçülürken en düşük sertlik ise 232 HV olarak ölçülmüştür.
Keywords: Mikroyapı; NiTi; mikrosertlik; toz metalürjisi