KEBAN BATI FIRAT (ELAZIĞ) MOLİBDANİT FLÜORİT OLUŞUKLARININ KİMROSKOPİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ - TÜRKER, ÖZDEN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Çalışma sahası Keban'ın kuzey batışıdır. Çalışma sahasında üç birim bulunmaktadır. Keban metamorfik birimleri Permo-Triyas yaşlıdır; kalkşist, rekristalize kireçtaşı ve Keban mermerlerini içerir. Bu birim Alt Miyosen yaşlı Alibonca formasyonu tarafından diskordans olarak örtülür. Batı Fırat'da Üst Kretase-Paleosen yaşlı siyenit ve trakitler, Keban metamorfitlerini kesmiştir. Bu nedenle ağsı ve damar şeklinde cevherleşmeler olmuştur. Örneklerde flüorit içinde galen, sfalerit, pirit kalkopirit ve çok az fahlerz saptanmıştır. Gang minerali olarak kalsit bulunmaktadır. Kimyasal analiz sonucuna göre yüksek CaO, MnO, FeO ve MgO, düşükoranda SİO2, AI2O3, Na2Û, K2O iz elementlerden yüksek oranda F ve Mo az oranda Cr, Ti, Ni, Co, Zr, W tesbit edilmiştir. CI ise saptanamamıştır. F ile Mo arasındaki korelasyon negatiftir, buna karşılık F'un ve-Ag, Pb ve Bi ile korelasyonu yüksek ve pozitiftir. Bu sonuçlara göre cevher oluşumunun kaynağı hidrotermal kökenli olarak düşünülmektedir.

The study are is located in Northwest of Keban township. Two wits are present in the area: Permo-Triassic Keban Metamorphites are composed of calcschist, pecrytallized lime stone an marbles and lower Miocere Alibonca Formation ahich covers the metamorphites with uncomformity. Western Euphrates sector upper Cretaceous-Paleocene siyenites and trachyites cut the metamorphites and as a consequence stockwork and vein types of mineralizations are present. The flourite mineralizations bear galena, sphalerite, pyrite, chalcopyrite and smal amounts of fahlore. Calcite is common gangul mineral. Analysis show that the mineralizations have high Cao, Mno, FeO and MgO, and low SİO2, AI2O3, Na20 and K2O contents. Astrace elements; high F and Mo and low Cr, Ti, Ni, Co, Zr and W contents. CI is absent. The correlations between F and Mo negative and F and Ag, Pb and Bi are high-positive. These findings indicate that the mineralizations have hydrothermal origin.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering