Arbutinin LC-MS/MS Tekniği ile Zorlanmış Koşullardaki Bozunurluk Ürünlerinin Tayini - Gökce, Süleyman; Bulduk, İbrahim; Bozkurt, Selahattin (Fırat University, 2016)
Arbutin bir çok tıbbi bitkide bulunan ve doğal olarak oluşan glikozittir. Arbutin içeren ilaçlar başta cilt kanseri tedavisi olmak üzere idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisi, böbrek taşı tedavisi, yetişkinlerin cildinde görülen çil ve leke gibi rahatsızlıkların tedavisinde cilt beyazlatma ajanı olarak kullanılır. Arbutin bazı bitkilerde, yüksek derişimde bulunan bir glikosile hidrokinondur. İnsan metabolizmasındaki tirozinaz enzimi üzerindeki önleyici etkisi, doğal olarak oluşan arbutin anomerininkinden daha güçlü olduğu için kozmetik endüstrisinde büyük uygulama potansiyeline sahiptir [1]. Metabolizmada ilaç etken maddeleri farklı pH şartlarıyla ve kimyasal ortamlarda ayrışmakta ve emilim göstermekte ve bozunmaktadırlar. Bu etken maddelerin ruhsatlandırılması için Uluslararası Uyum Konseyinin (ICH) [2], belirlediği şartlar doğrultusunda Arbutinin LC-MS/MS tekniği ile farklı stres koşullarında (asidik, bazik, oksidatif, termal ve UV) davranışı incelenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada Arbutinin zorlanmış koşullardaki bozunurluk ürünleri analiz edilmiştir. HPLC tekniği ile MS/MS analizleri için optimum koşullar belirlenmiştir. Analizlerde ACE 5 C18 250*4,6 mm kolonu kullanılmıştır. Ayırma 10:90 (v/v) metanol-su ve %0,1 formik asit ortamında gerçekleştirilmiştir. Kütle analizlerinde EJS-ESI tekniği ve pozitif iyon modda bozunurluk ürünleri gözlemlenmiştir [3-4-5].

Arbutin is found in many medicinal plants and naturally occurring glycosides. Drugs containing arbutin is used to treat urinary tract infections, including particularly skin cancer, kidney stone, disorders such as freckles and stains on observed the skin of adults as a skin-whitening agent. Arbutin is glycosylated hydroquinonein present at high level concentration in some plants. As The prevent effect on human tyrosinase inhibitory enzyme is stronger than naturally occurring arbutin anomeric has great potential for application in the cosmetic industry. Pharmaceutically active compounds in metabolism are separated in different pH, absorbed and degraded. In accordance with requirements of the International Compliance Council Compliance, The behavior of arbutin under different stress conditions (acidic, basic, oxidative, thermal and UV) must be examined with LC-MS / MS technique for the licensing of these agents. In this study, Degradability products of arbutin under forced conditions. Optimum conditions for HPLC technique MS / MS analysis were determined. ACE 5 C18 250x4,6 mm column was used during the analysis. Seperation was carried out with the mobile phase10:90:0.1 (v / v / v) methanol-water-0.1% formic acid. Degradation products have been observed in mass analysis in EJS-ESI technology and positive ion mode.
Degradation Products Of Arbutin By Lc-Ms/Ms Technique in Forced Conditions