GERÇEK Mİ, KURGU MU? DEEPFAKE TEKNOLOJİSİ VE DEZENFORMASYON ÇAĞI - Demir, Mustafa (My University, 2025)
Deepfake teknolojisi, derin öğrenme algoritmaları yoluyla sahte ancak gerçekçi ses ve video içerikleri üretme kapasitesiyle 2017 yılında gündeme gelmiştir. Bu teknoloji eğitim, sanat gibi alanlarda fayda sağlama potansiyeli taşırken; dezenformasyon amaçlı kullanımıyla sosyal ve hukuki sorunlara neden olmuştur. Çalışma, deepfake teknolojisinin ortaya çıkardığı riskleri ele almakta ve demokratik süreçlere yönelik etkilerine odaklanmaktadır. Literatür taraması ve karşılaştırmalı vaka analizi yönteminin kullanıldığı çalışmada, 2024 ABD Başkanlık Seçimleri sürecinde kullanılan deepfake içerikler incelenmiştir. Analizler, deepfake içeriklerin seçmen manipülasyonu, toplumsal kutuplaşma ve bilgi kirliliği gibi sorunlar ortaya çıkardığını göstermektedir. Sahte videolar ve seslerin, demokratik süreçler üzerinde tehdit oluşturduğu tespit edilmiştir. Çalışmada, deepfake teknolojisi ile ilgili hukuki düzenlemeler ele alınmakta ve mevcut mevzuatın yetersizliğine vurgu yapılmaktadır. Çeşitli ülkelerde deepfake içeriklere yönelik hukuki düzenlemeler geliştirilmiş olsa da bu düzenlemelerin çoğunlukla kişisel hak ihlalleriyle sınırlı kaldığı, toplumsal manipülasyon ve dezenformasyona yönelik tedbirlerin eksik olduğu görülmüştür. Çalışmada, deepfake teknolojisinin kullanımının etik ve hukuki boyutlarıyla ele alınarak, daha geniş çaplı düzenlemelerin yapılması gerektiği önerilmektedir.
Keywords: Dezenformasyon; Deepfake; Sosyal Medya; Dijital Medya; Seçim