Matematik Okuryazarlığının PISA 2018 Öğrenci Verilerine Göre İncelenmesi - Karakaya, Mustafa; Sevgi, Sevim (Fırat University, 2023)
Bu araştırmada Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (Programme for International Student Assessment) PISA 2018 verileri ışığında matematik okuryazarlığı ortalama puanı ile okula karşı tutum (attitude towards school), rekabet ve iş birliği algısı (perception of competition and cooperation), ayrımcı okul iklimi (discriminatory school climate) ilişkisini incelenmiştir. Araştırma 2018 PISA sonuçları ve çalışmanın gerçekleştiği Türkiye’deki öğrenci örneklemi ile sınırlıdır. Veriler İktisadi İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı (Organization for Economic Cooperation and Development [OECD]) internet sitesinden elde edilmiştir (https://www.oecd.org/PISA/data/2018database/). PISA 2018 veri setinde her bir öğrencinin matematik okuryazarlığı PV1MATH- PV10MATH dâhil olmak üzere 10 matematik verisinin ortalama puanı alınmıştır. Betimsel istatistik, normallik testi, mann-whitney u testi, korelasyon analizi yapılmıştır. Matematik okuryazarlığı puan ortalamanın, okula karşı tutum, rekabet ve iş birliği algı farkının kız öğrenciler, ayrımcı okul iklimindeki farkın erkek öğrenciler lehine anlamlı olduğu görülmektedir. Matematik okuryazarlığı ortalama puanın, okula karşı tutum, rekabet ve okulda iş birliği algısı arasında pozitif yönlü düşük anlamlı bir ilişkisi olduğu görülmektedir. Matematik okuryazarlığı ortalama puanın, ayrımcı okul iklimi arasında negatif yönlü düşük anlamlı bir ilişkisi olduğu görülmektedir.

: In this study, in the light of PISA 2018 data, the relationship between the average score of mathematical literacy and attitude towards school, perception of competition and cooperation, and discriminatory school climate was examined. The research is limited to the 2018 PISA results and the student sample in Turkey, where the study took place. Data were obtained from the website of the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) (https://www.oecd.org/PISA/data/2018database/). The data obtained were analyzed with the help of the SPSS 26.0 program. In the PISA 2018 data set, the average score of 10 mathematics data, including the mathematical literacy PV1MATH- PV10MATH of each student, was taken. It is seen that the difference in mathematical literacy mean score, attitude towards school, competition and cooperation perception is significant in favor of female students, and the difference in discriminatory school climate is significant in favor of male students. It is seen that there is a positive and low significant relationship between the mean score of mathematical literacy, attitude towards school, competitiveness and the perception of cooperation at school. It is seen that there is a negative and low significant relationship between the mean mathematics literacy score and the discriminatory school climate.
Examination of Mathematical Literacy According To PISA 2018 Student Data
Keywords: Other Fields of Education; Alan Eğitimleri