Arguvan (Malatya) güneyinde yüzeyleyen Neojen birimlerinin stratigrafisi ve çökelme ortamları - Türkmen, İbrahim; Koç, Calibe; Aksoy, Ercan; Avşar, Niyazi; Dinçer, Feyza (My University, 2004)
İnceleme alanındaki Neojen birimlerini Alibonca Formasyonu (Üst Oligosen - Alt Miyosen), Malatya volkanitleri (Alt - Orta Miyosen) ve birbirleriyle yanal-düşey ilişkili Küseyin formasyonu (Üst Miyosen), Parçikan formasyonu (Üst Miyosen), Boyaca formasyonu (Üst Miyosen) oluşturur. Alibonca Formasyonu bentik foraminferli algli-mercanlı istiftaşı, bentik foraminiferli-algli tanetaşı ve algli-mercanlı bağlamları fasiyesleri ile temsil edilir. Bu fasiyes birlikleri resif çatısı, lagün ve resif önü çökellerini karakterize eder. Birimden derlenen örneklere ait paleontolojik veriler Üst Oligosen - Alt Miyosen.yaşını vermiştir. Küseyin formasyonu, tane boyu yukarıya doğru incelen ardalanmalı istiflerden oluşur. Bu ardalanmalı istiflerin alt seviyelerini tabakalı konglomera, ve teknemsi-düzlemsi çapraz tabakalı kumtaşı, üst düzeylerini ise kırmızı çamurtaşı oluşturur. Bu istifler menderesti akarsu tortullarını karakterize eder. Parçikan formasyonu ince-orta taneli kumlası, silttaşı, organik malzemeli gri-yeşil kiltaşı, marn, kömür ve kireçtaşından oluşmakta olup, bataklıklarla ilişkili sığ göl ortamında çökelmiştir. Paleontolojik ve palinolojik veriler formasyonun Üst Miyosen yaşlı olduğunu gösterir. Birim, Küseyin ve Boyaca formasyonları ile yanal-düşey geçişlidir. Orta-dış yelpaze ortamında çökelmiş olan Boyaca formasyonunun alt düzeylerini kırmızı çamurtaşı ve siltli çamurtaşı, üst düzeylerini ise tabakalı konglomera, çapraz tabakalı kumtaşı ve kırmızı çamurtaşı ardalanması oluşturur.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji