İmruülkays’ın Edebî Kişiliğindeki Dönüşüm Yolculuğuna Analitik Bir Çalışma - Ağırkan, Müfide (Fırat University, 2025)
Çalışma, Câhiliye dönemi şiirinin en önemli temsilcilerinden biri kabul edilen şair İmruülkays’ın (ö. 540 dolayları) şiirlerini merkeze almaktadır. Çalışmada, şairin hayatının farklı evreleri dikkatle izlenmiş, bu süreçlerdeki psikolojik ve toplumsal yansımalar tespit edilerek onun şiir serüveni yeniden anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın temel varsayımı, şiirsel yaratıcılığın, ortaya çıktığı tarihî, sosyal ve psikolojik bağlamdan bağımsız olarak anlaşılamayacağıdır. Bu doğrultuda şiirsel metinlerin bireysel olan ile toplumsal olanın iç içe geçtiği çok katmanlı bir düzlemde şekillendiği kabul edilmiştir. Bu çerçevede araştırma, şiirsel yaratıcılığın, ortaya çıktığı tarihî, sosyal ve psikolojik bağlamdan bağımsız olarak kavranamayacağı esasına dayanmaktadır. Çalışmada, şiirsel metinlerin bireysel olanla toplumsal olanın iç içe geçtiği bir zeminde şekillendiği kabul edilerek, çok katmanlı bir analiz çerçevesi benimsenmiştir. Buradan hareketle İmruülkays’ın şiirî tecrübesinde yaşanan dönüşümler, bilhassa babası Hucur b. el-Hâris el-Kindî’nin (ö. 531) öldürülmesinden sonraki değişim ekseninde ele alınmaktadır. Zira bu hadise, şairin iç dünyasında derin bir kırılmaya sebep olmuş, hayat, ölüm ve varlık tasavvurunda köklü bir yeniden yapılanmaya yol açmıştır. Şairin yaşadığı bu dönüşüm, sadece şiirlerinin muhtevasına etki etmekle kalmayıp aynı zamanda estetik yapısına da yansımakla beraber onun edebî kişiliğinde de belirleyici bir dönüm noktası teşkil etmiştir. Bu bağlamda şairin hayatı iki ana döneme ayrılarak incelenmiştir. Birinci dönem, gençlik ve fütüvvet safhasıdır. Bu evrede İmruülkays, kabilevî teamüllere başkaldıran, hayatın zevklerine düşkün, estetik ve duyusal haz peşinde koşan bir karakter olarak temayüz etmektedir. İmrüulkays şiirlerinde doğa, kadın, av ve at gibi unsurlar canlı, hareketli ve imgesel bir dille işlenmiş; “beyhude prens” imajı bu dönemin belirgin anlatımı hâline gelmiştir. İkinci dönem ise babasının öldürülmesiyle başlayan ve şairin ruh dünyasında kalıcı etkiler bırakan trajik bir sürecin ürünüdür. Bu süreçte şiirlerinde hüzün, yalnızlık, intikam arzusu, içe kapanma ve varoluşsal kaygı gibi temalar belirginleşmiş; çöl, gece, uzun yolculuk ve savaş gibi karanlık imgeler ön plana çıkmıştır. Artık şiiri sadece bir tasvir ya da eğlence vasıtası olmaktan çıkmış; derin bir iç hesaplaşmanın, ruhsal sarsıntının ve varoluşsal sorgulamanın estetik ifadesi hâline gelmiştir. Çalışma, bu dönüşümün izlerini sürerken, İmruülkays’ın edebî şahsiyetini psikolojik ve sosyal bir bütünlük içinde değerlendiren çalışmaların azlığına dikkat çekmekte ve bu eksikliği gidermeyi hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda çalışmada, niteliksel ve yorumlayıcı bir yöntem benimsenmiş; edebî tahlil, psikolojik ve sosyolojik okumalarla desteklenmiştir. Özellikle bazı şiirlerde acı, kayıp, yabancılaşma ve intikam gibi duygulara karşılık gelen kavram ve imgeler üzerinden gözlemlenen psikolojik değişimlerle alakalı çözümlemeler yapılmıştır. Bu çözümlemeler, şairin metinlerinde yaşadığı bireysel tecrübelerle iç içe geçmiş yoğun bir duygusal derinliğin bulunduğunu ortaya koymaktadır. Tüm bu veriler ışığında, İmruülkays’ın şiiri yalnızca gençlik heyecanı yahut geleneklere yöneltilmiş bir başkaldırı olarak değerlendirilmemelidir. Aksine bu şiirî tecrübe, ferdî olanla toplumsal olanın, birey ile kabile arasındaki ilişkinin ve hissî olanla siyasî olanın iç içe geçtiği karmaşık bir bileşimdir. Bu yönüyle onun şiiri, duygusal yoğunluğu ve güçlü tasvirleriyle, acı ve ıstırapla yoğrulmuş bir benliğin estetik ifadesi, aynı zamanda o dönem Arap toplumunun kültürel hafızasını yansıtan bir edebî belge niteliği barındırmaktadır. Bu inceleme, Arap şiirinin çok katmanlı anlam dünyasına katkı sunmakta; Câhiliye şiirine psikolojik, kimliksel ve varoluşsal boyutlar üzerinden yeni bir yaklaşım geliştirmeyi muhtemel kılmaktadır.

This analytical study explores the poetry of the eminent pre-Islamic poet Imru’ al-Qays through a meticulous examination of the various stages of his life, highlighting the psychological and social reflections that left profound marks on his poetic journey. The research is grounded in the methodological premise that poetic creativity, in its fully developed form, cannot be comprehended apart from the historical, social, and psychological context within which it was shaped. Poetry, in this framework, is perceived as the result of a complex interaction between the subjective and the objective, and hence must be interpreted through a composite approach that considers the poet’s engagement with his environment, society, and personal experiences. In this regard, the study focuses particularly on the transformation in Imru’ al-Qays’s poetic experience following the assassination of his father, ?ujr ibn al-??rith al-Kind?—a pivotal event that deeply altered his psychological structure and reshaped his views on life, death, and existence. This transformation manifested itself in the content and aesthetic form of his poetry, marking a decisive turning point in his literary persona. The study aims to address a significant gap in literary criticism, namely the scarcity of works that examine the artistic transformations of Imru’ al-Qays within a comprehensive psychosocial framework that incorporates observation, analysis, and interpretive depth. To this end, the poet’s life is divided into two main phases. The first phase represents his youth and early manhood, during which he appears as a rebellious figure defying tribal traditions, indulging in worldly pleasures, and pursuing sensory and aesthetic delight. His poems from this period are rich in vibrant and emotive imagery, depicting scenes of nature, descriptions of women, hunting adventures, and swift horses—conveyed through light and elegant expressions. Here, the poet presents the image of the “wandering prince,” breaking free from conventional restraints in pursuit of an independent poetic identity. The second phase begins with the tragic event of his father’s death, which marked a turning point in his life. From this moment onward, his poetry takes on a tone of sorrow, reflection, and a desire for vengeance. Themes of estrangement, loneliness, and existential anxiety emerge, with frequent symbols such as the desert, night, long journeys, and the horrors of war. His poems cease to serve merely descriptive or entertaining purposes, instead becoming profound expressions of his wounded self and inner struggle. Employing a qualitative interpretive method, the study combines literary analysis with psychological and sociological readings. Selected poems reflecting these transitional phases are analyzed with attention to words and symbols denoting pain, loss, vengeance, and alienation—thereby unveiling the emotional depth that underpins the poet’s inner world. The analysis affirms that the poet’s texts were not detached from his lived reality; rather, they were intimately woven from the fabric of his personal experience. The study concludes that Imru’ al-Qays’s poetic experience should not be reduced to a fleeting youthful impulse or arbitrary rebellion against tradition. On the contrary, it constitutes a complex experience stemming from the interplay of individual and collective dimensions, personal and tribal identity, and emotional and political dynamics. With its emotional richness and depth of imagery, his poetry offers a rare mirror of the self in the face of hardship and pain, representing a distinguished literary model within the corpus of pre-Islamic Arabic poetry. Accordingly, this study contributes a valuable perspective to Arabic literary criticism and presents a multidimensional framework for reinterpreting ancient poetry through the lenses of psyche, identity, and existential transformation.

??????? ??? ???????? ???????????? ?????? ??????? ????????? ??????? ???? ?????? ?? ???? ???????? ????? ??????? ????? ????????? ???? ?????????? ??????? ??????????? ???? ???? ???????? ??????? ?? ??????? ????????. ?????? ??? ??????? ??? ?????? ??????? ??????? ??? ??????? ??????? – ?? ????? ????????? – ?? ????? ?????? ????? ?? ?????? ?????????? ???????????? ????????? ???? ????? ?????? ?? ?? ????? ?????? ????? ??? ???????? ??????????? ?????? ???????? ?? ???? ???????? ?????? ?????? ?????? ?? ?????? ???????? ???????? ???????. ??? ??? ??????? ?????? ???????? ????? ??? ??????? ??????? ??????? ??? ???? ?????? ?? ???? ??? ????? ?????? ???? ?? ?????? ???????? ??? ??? ???? ????? ???? ????? ?? ?????? ?????? ???????? ??? ????? ?????? ????? ??? ?????? ?????? ???????? ??? ????? ??? ????? ????? ??????? ???????? ????? ????? ??????? ?????? ?? ???? ??????? ????????. ????????? ?? ??? ???????? ???? ???????? ??? ??? ???? ????? ?? ?????? ????????? ??????? ?? ???? ???????? ???? ????? ??????? ???? ????? ??????? ??? ???? ?????? ????????? ?????? ?????? ????? ???????? ???????? ???????. ?????? ???????? ???? ?????? ??? ??????? ????????: ?? ??????? ?????? ?? ?????? ?????? ????????? ???? ????? ??????? ??????? ??? ???????? ??????????? ??????? ?? ??????? ???????? ??????? ????? ?????????? ?????? ?? ??????? ??????? ?????????. ???????? ??? ??????? ???????? ??? ???? ????? ???????? ?????????? ???? ?????? ?????? ???????? ????? ??????? ??????? ?????? ?????? ??????? ??????? ?????? ???? ?????? ?????????. ??????? ?????? ?? ??? ??????? ???? "??????? ??????"? ??????? ?? ?????? ??????? ?????? ?????????? ??????? ????? ????? ?????? ????????. ??? ?? ??????? ???????? ?????? ????? ???????? ???? ???? ????? ?? ?????? ??? ??? ???? ?????. ??? ???? ??? ????? ???? ??????? ???????? ???? ????? ?????? ?? ???? ?????? ??? ???? ?? ????? ????????? ??????. ????? ?? ????? ????? ????? ???????? ????? ?? ?????? ??????? ?????? ?????????? ????????? ???????? ?????? ???????? ?????? ?????. ??? ???? ??????? ????? ?????? ????? ?? ???????? ?? ??? ???????? ?????? ????? ???????? ???????? ?????? ?? ?????? ????????. ??? ?????? ??????? ?????? ????????? ??????? ?????? ??? ???????? ???????? ???????? ???????? ??????????? ??????? ????????. ???? ??????? ??????? ?? ??????? ???? ??????? ?????? ????? ?? ?????? ??????? ???? ??? ????? ??????? ??????? ??????? ????????? ???? ????? ??? ????? ?????? ??????? ??????? ?????????? ??? ???? ?? ????? ???????? ?????? ?? ????? ??????. ?????? ??????? ??? ??? ?????? ?? ??? ??????? ?? ?????? ?? ??? ???? ?????? ?? ???? ??????? ???????? ????????. ??? ????? ???????? ???? ?????? ????? ??????? ??? ????? ???? ????? ??????? ?? ????? ?????? ????? ?????? ????? ???????? ??????? ?? ?????? ????????? ??? ???????? ?? ?? ?????? ??????? ????? ?? ?????? ???????? ?? ????????? ????????? ?? ?????????? ?????????? ?? ?????????. ??? ??? ??? ??????? ?????? – ????? ????? ????????? ??????? ?????????? – ????? ?????? ???????? ????? ?? ???? ??????? ???????? ???? ??????? ??????? ??????? ?????? ?? ???? ????? ????????. ??? ??? ?? ?????? ?????? ??????? ??? ??? ??? ???? ????? ?? ??? ???? ????? ?? ????? ??????? ?? ?? ?????? ????? ???????? ???????? ????? ???????? ?????? ????? ??????? ?? ?????? ??? ????? ????????? ?????? ??????? ???????? ?????? ????? ?????? ?? ???? ???????? ?????? ???????. ??? ??? ???? ????? ??? ??????? ???????? ????? ??????? ?????? ?????? ?? ????? ??????? ???????? ?????? ?????? ??? ????? ???????? ?? ??? ?????? ????? ??????? ???????? ????????.
An Analytical Study on the Transformational Journey of Imru' al-Qays's Literary Persona
Keywords: Arabic Language and Rhetoric; Arap Dili ve Belagatı