Ortaöğretim okullarında sağlık hizmetlerinin yönetici, öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre incelenmesi (Elazığ İli Örneği) - Arabacı, İ. Bakır (My University, 2010)
Okul, insan yaşamının en önemli yıllarının geçtiği bir örgüttür. Ortaöğrenim dönemi de ergenlik çağının sıkıntılarını barındıran bir dönemdir. Bu dönemde sunulan sağlıklı, güvenli bir çevre ve olumlu sağlık kültürü, sağlıklı bir geleceğin oluşturulmasına katkı sağlar. Okul Sağlığı konusu gelişmiş tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de gittikçe önem kazanmaktadır. Bu araştırmada ortaöğretim okullarında sağlıklı çevre ve kültür oluşturulması konusunda okul yöneticisi, öğretmen ve öğrencilerinin algıları araştırılmıştır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucunda sağlıklı çevrenin sağlıklı kültür oluşturma üzerinde olumlu bir etkisinin olduğu saptanmıştır. Katılımcıların algılarında cinsiyet, okul türü ve çeşidi, yerleşim yeri değişkenleri anlamlı bulunmuştur.. Okulda doktor, hemşire, revir bulunması katılımcıların sağlıklı çevre ve kültür oluşturulması konusundaki algılarını olumlu yönde etkilemektedir.
Keywords: Orta öğretim; okul sağlık hizmetleri; sağlık kültürü; sağlıklı çevre