Kablosuz duyarga ağ tabanlı arıza teşhis yaklaşımları - Yaman, Orhan; Aydın, İlhan; Karaköse, Mehmet; Akın, Erhan (My University, 2013)
Kritik bileşenler için bir izleme sisteminin geliştirilmesi erken başlangıç aşamasında farklı arızaları tespit etmek için oldukça önemlidir. Asenkron motorlar birçok endüstriyel sistemin iş gücüdür. Bu motorlarda oluşan arızalar maliyet, güvenlik ve üretimin kesilmesi gibi etkilere sahiptir. Bu çalışmada mil yatağı ve stator arızaları için kablosuz duyarga ağ tabanlı bir arıza teşhis sistemi önerilmektedir. Arıza ile ilgili özellikler motor akım sinyalinden elde edilmekte ve arızalar çıkarılan özelliklerin akıllı teknikler ile tespit edilmektedir. Oluşturulan deney ortamında çoklu motorların durumları kablosuz düğümlerden elde edilen sinyaller ile izlenmektedir. Önerilen yaklaşımın veri toplama, sinyal işleme ve karar verme gibi bütün adımları deneysel olarak gerçekleştirilmiş ve doğrulanmıştır.

The development of a monitoring system for critical components is rather important to accurately detect different defects in incipient stage. Induction motors are the workhorses of many industrial systems. Fault occurred in this motor has severe effects such as cost, safety, and production disruption. In this study, a wireless sensor network-based fault diagnosis system is proposed for bearing and stator faults occurred in induction motors. The fault related features are extracted from current signal of the motor and the faults are detected by using the obtained features with intelligent computing techniques. In the established laboratory environment, conditions of multiple motors are monitored by obtaining signals from wireless sensor nodes. All steps of the proposed approach such as data acquisition, signal processing, and decision making have been experimentally carried out and verified.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Kablosuz duyarga ağları; Asenkron motorlar; Arıza teşhisi; Temel bileşen analizi; Bulanık mantık