INVESTIGATION OF PHYSICAL PROPERTIES OF BASALT STONES IN THE SOUTHEAST ANATOLIAN REGION OF TURKEY - Yıldız, Servet; Işık, Nursen; Keleştemur, Oğuzhan (My University, 2008)
Bu çalışmada, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır Karacadağ yöresindeki, yayılım alanlarına göre farklılık gösteren üç bölgeden alınan bazalt taşlarının fiziksel özellikleri incelenmiştir. Bazalt taşı numunelerinin fiziksel özelliklerini belirlemek amacıyla yoğunluk tespiti deneyi, su emme ve kuruma deneyi, tabii don tesirlerine dayanıklılık ve don sonu basınç dayanımı deneyi ile sodyum sülfat don kaybı deneyleri yapılmıştır. Çalışmanın sonucu olarak, Diyarbakır-Karacadağ bazaltlarının mimari yapılar için önemli bir malzeme olduğu ve TS 699’da belirtilen sınırları aşmamış olması nedeniyle de dış etkilere karşı koyabilecek bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Bazalt taşı; Fiziksel özellikler; Don kaybı; Yoğunluk deneyi; Su emme; Kuruma deneyi