BAZI FENOLİK MADDELERİN SİLİKAJEL ÜZERİNDE OLUŞTURULACAK POLİMERLERLE BASKILANMASI VE POLİMERLERİN KARAKTERİZASYONU - GÜNDOĞDU, NİLÜFER (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada aktifleştirilen silikajelin -OH uçları viniltrimetoksisilan ile modifiye edilerek vinil grupları bağlandı. Elde edilen ürün 2-(dietilamino)etil akrilat monomeri, etilenglikol dimetakrilat çapraz bağlayıcısı ile 2,4-dinitrofenolün varlığında ve yokluğunda serbest radikalik polimerizasyon yöntemi ile ayrı ayrı 65 oC de polimerleştirildi. Baskılanmış kopolimer içindeki 2,4-dinitrofenol soksile ile ekstarkte edildi. Baskılanmış ve baskılanmamış kopolimerler üzerinde farklı sıcaklıklarda 2,4-dinitrofenolün adsorpsiyonu çalışıldı. Aynı işlemler -naftolftalein için de tekrar edildi. Aktifleştirilen silika jelin yüzeyi aminopropiltrietoksisilan(APTES) ile de modifiye edildi. APTES ile modifiye edilen silikajelin yüzeyindeki amin ucu bromoizobütiroilbromür ile açillendi ve açilleme ürünü atom transfer radikal polimerizasyonunuda (ATRP) başlatıcı olarak kullanıldı. Bu aşamada hazırlanan ATRP başlatıcısı, 2-(dietilamino)etil akrilat monomeri, etilenglikol dimetakrilat çapraz bağlayıcı, CuBr ve bipridin ligandı ile asetonitril içinde 2,4-dinitrofenolün varlığında ve yokluğunda 110 oC de ayrı ayrı polimerleştirildi. Elde edilen polimerin yapısında bulunan bipridin-CuBr kompleksi asitli etil alkol ile karıştırılarak uzaklaştırıldı. Sonra soksilede etil akol çözeltisi kullanılarak küçük moleküller ve kalan ATRP katalizörü uzaklaştırıldı. Baskılanmış ve baskılanmamış kopolimerler üzerinde farklı sıcaklıklarda 2,4-dinitro fenol ile adsorpsiyon çalışması yapıldı. Aynı işlemler -naftolftalein ile de tekrar edildi. Elde edilen polimerlerin tamamı FT-IR spektrumları ile karakterize edildi. Anahtar kelimeler: Silikajel, viniltrimetoksisilan, 2,4-dinitrofenol, ?-naftolftalein, APTES, bromoizobütiroilbromür, 2-(dietilamino)etil akrilat, etilenglikol dimetakrilat, ATRP, adsorpsiyon.

In this study, -OH ends of activated silica gel was modified with vinyltrimethoxysilane, thus vinyl groups were connected. The resulting product, 2-(diethylamino) ethyl acrylate monomer, ethylene glycol dimethacrylate as crosslinker was polymerized by free radicalpolymerization separately in the presence and absence of 2,4-dinitrophenol at 65 oC. 2,4-Dinitrophenol trapped in imprinted copolymer was extracted by soxhlet. The same procedure was repeated for -naphtholphthalein. The surface of activated silicagel was also modified by (3-aminopropyl) triethoxysilane (APTES). Amino end of APTES-modified silica gel was acylated by ?-bromoisobutyryl bromide and the product was used as initiator in atom transfer radical polymerization (ATRP). 2-(diethylamino)ethyl acrylate as monomer and ethylene glycol dimethacrylate as crosslinker was polymerized by ATRP using CuBr/ 2,2´-bipyridine as catalyst and the initiator separately in presence and absence of 2,4-dinitrophenol at 110 oC in acetonitrile. Bipridin-CuBr complex taken into by the polymer obtained was removed by stirring with acidic ethanol. Then, the remaining small molecules and the catalyst was removed by a soxhlet extraction in ethyl alcohol. Adsorption study of 2,4-dinitro phenol was carried out on the imprinted and non imprinted polymer at different temperatures. Same procedures were repeated with -naphtholphthalein. All the obtained polymer were characterized by FT-IR spectra. Key words: Silica gel, vinyltrimethoxysilane, 2,4-dinitrophenol , ?-naphtholphthalein, APTES, ?-bromoisobutyryl bromide, 2-(diethylamino)ethyl acrylate, ethyleneglycol dimethacrylate, ATRP, adsorption
Imprinting of some phenolic compounds by polymers formed on silicagel and polymeric characterization
Keywords: Polimer Bilim ve Teknolojisi