MATMAZAEL NORALİYA’NIN KOLTUĞU ROMANINDA MEKÂNIN POETİĞİ - Yıldırım, Gökşen (My University, 2017)
Anlatı metinlerinin incelenmesinde mekân, olayın üzerinden geçtiği bir dekor ya da yalnızca olayagerçeklik kazandırmak için kullanılan kurgusal (itibari/fiktif) bir unsur değildir, bunun yanında çok dahaişlevsel bir yapıda karşımıza çıkmaktadır. Hikâye ve romanlarda mekân, metinlerin zaman, olay örgüsü vekişi kadrosu gibi teknik kurgulamasında olduğu kadar tematik kurguda da önemli bir yere sahiptir. Mekânincelemeleri, olaya gerçeklik kazandırmak ve atmosfer yaratmak amacıyla kullanılan çevresel mekânlar ileinsanın psikolojik durumuna göre şekillenen algısal mekânların değerlendirilmesi şeklinde yapılabilmektedir.Özellikle algısal mekânların öne çıktığı “Matmazel Noraliya’nın Koltuğu” romanı, mekânın kişilik-kimlikkazandığı ve adeta roman kişisine dönüştüğü, insan ile mekân özdeşleşmesinin yoğun olarak işlendiği birromandır. Zamanın da baskı unsuruna dönüştüğü romanda başkişinin ruhsal çatışması, mekânla iç içeişlenmiş, birbirine zıt iki mekân üzerinden iki ayrı düşünce dünyası arasındaki çatışma verilmiştir. Buçalışmada ise romanda mekân kavramı üzerinde durularak, “Matmazel Noraliya’nın Koltuğu” romanındakimekân imgeleri çözümlenmeye çalışılmış ve anlatı metinlerinde mekânın işlevi değerlendirilmiştir. Böylecemekân ile birlikte varlık ve zaman konuları da irdelenmiş ve yeni çalışmalara yol açılması amaçlanmıştır.
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri