8 HAFTALIK PROPRİYOSEPSİYON ANTRENMANININ ÇABUKLUK ÇEVİKLİK VE İVMELENME ÜZERİNE ETKİSİ - TAŞKIN, CENGİZ (Fırat Üniveristesi, 2013)
8 haftalık propriyosepsiyon antrenmanının çeviklik, çabukluk ve ivmelenme üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmaya, yaş ortalaması 23,46 ± 2,57 yıl olan 13 beden eğitimi ve spor yüksekokulu erkek öğrencisi deney gurubu olarak katılmıştır. Yaş ortalaması 22,386 ± 1,56 yıl olan 13 beden eğitimi ve spor yüksekokulu erkek öğrencisi ise kontrol gurubu olarak katılmıştır. Bu çalışmada kullanılan propriyosepsiyon antrenman programı literatür taraması yapılarak çalışmalarda kullanılan egzersiz programlarından uyarlanmıştır. Propriyosepsiyon geliştirmeye yönelik antrenman programında anterior/posterior, lateral/medial ve saat yönü-ters saat yönünde çok yönlü hareketli eğimli denge tahtası kullanılmıştır. Sekiz haftalık Antrenman programı, günde 5 dk ısınma, 20 dk propriyosepsiyon antrenman programı ve 5 dk soğuma bölümünden oluşmakta olup toplam 30 dk ve haftada 3 gün uygulanmıştır. Çabukluk ilk 5 metre, ivmelenme 10 ve 15 metre ve çeviklik T testi ile değerlendirilmiş olup, ölçümler öntest ve sontest olarak elde edilmiştir. Deney gurubu için, antrenman öncesi ve sonrası, 5 metre çabukluk, 10 metre ivmelenme, 15 metre ivmelenme ve çeviklik değerleri sırasıyla 1,09±0,05 sn ve 1,03±0,05 sn, 1,92±0,11 sn ve 1,80±0,11 sn, 2,61±0,12 sn ve 2,48±0,08 sn, 10,69±0,64 sn ve 10,13±0,35 sn olarak tespit edilmiştir. Çabukluk, ivmelenme ve çeviklik değerleri deney gurubu bakımından karşılaştırıldığında, anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur (P<0,05). Kontrol gurubu için, antrenmanı öncesi ve sonrası, 5 metre çabukluk, 10 metre ivmelenme, 15 metre ivmelenme ve çeviklik değerleri sırasıyla 1,05±0,08 sn ve 1,04±0,05 sn, 1,88±0,05 sn ve 1,89±0,08 sn, 2,53±0,11 sn ve 2,52±0,12 sn, 10,26±0,54 sn ve 9,97±0,34 sn olarak tespit edilmiştir. Çabukluk, ivmelenme ve çeviklik değerleri kontrol gurubu bakımından karşılaştırıldığında, anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (P>0,05). Sonuç olarak, 8 haftalık proprosepsiyon antrenmanının çabukluk, ivmelenme ve çeviklik özelliklerini geliştirdiği bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Proprosepsiyon, çeviklik, çabukluk, ivmelenme.

The Effect of a Eight-Week Proprioception Training Programme on Agility, Quickness and Acceleration In this study which aims at determining the effect of an 8-week proprioceptive training on agility, quickness and acceleration, 13 students studying at the school of physical education and sports, aged 23,46 ± 2,57 on average, participated as an experimental group. 13 students studying at the school of physical education and sports, aged 22,386 ± 1,56 on average, also took part in this study as a control group. Following a literature review, the proprioceptive training program was adapted from the exercise programs in other studies. In the training program for developing proprioception, a multi-directional, inclined balance board was used for anterior/posterior, lateral/medial, clockwise and anti-clockwise movements. An eight-week training program, which comprised of 5 sec warm-up, 20 sec proprioceptive training and 5 sec cooling in a day, was performed for total 30 sec and for 3 days in a week. The first 5 meters for quickness, 10 and 15 meters for acceleration and for t-test for agility were considered, the measurements were obtained as pre-test and post-test ones. For the experimental group, before and after the training, the values were measured as 5 meters for quickness, 10 and 15 meters for acceleration and 1,09±0,05 sec ve 1,03±0,05 sec, 1,92±0,11 sec and 1,80±0,11 sec, 2,61±0,12 sec and 2,48±0,08 sec, 10,69±0,64 sec and 10,13±0,35 sec for agility respectively. When compared to the values of quickness, acceleration and agility for the experimental group, a significant difference was found out (P<0,05). For the control group, before and after the training, the values were also given as 5 meters for quickness, 10 and 15 meters for acceleration and 1,05±0,08 sec and 1,04±0,05 sec, 1,88±0,05 sec and 1,89±0,08 sec, 2,53±0,11 sec and 2,52±0,12 sec, 10,26±0,54 sec and 9,97±0,34 sec for agility respectively. When compared to the values of quickness, acceleration and agility for the control group, no significant difference was found out (P>0,05). In conclusion, it was determined that an 8-week proprioceptive training developed the characteristics of quickness, acceleration and agility. Key Words: Proprioception, Agility, Quickness, Acceleration.
The effect of a eight-weeks proprioception training programme on agility, quickness and acceleration
Keywords: Spor