Human Papillomavirusun L1 Gen Bölgesinin Klonlanması ve Açıklatılması - Bulut, Yasemin; Toraman, Zulal Aşçı; Seyrek, Adnan (My University, 2016)
Amaç: Bu çalışmada, human papillomavirusun (HPV) yüksek patojenik genotiplerinin (HPV 16 ve HPV 18) L1 gen bölgesinin klonlanması ve prokaryotik sistemde açıklatılması rapor edilmiştir. Gereç ve Yöntem: Öncelikle, HPV 16 ve 18 DNA pozitif doku örneklerinden HPV DNA'ları izole edildi. Daha sonra, L1 gen kısmı polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile çoğaltıldı ve pH6HTC His6HaloTag® T7 plazmid vektörde klonlandı. Bu vektörler Escherichia coli'ye transforme edildi ve transforme bakteri hücreleri ampisillin içeren vasata selekte edildi. Bulgular: Transforme E. coli hücrelerinden elde edilen rekombinant vektörlerde L1 geni varlığı restriksiyon enzim analizi ve PCR-tarama testleri ile belirlendi. Ampisillin içeren vasat ortamında üretilen his-işaretli L1 proteinleri pürifiye edildi. Pürifiye rekombinant L1 proteinleri sodyum dodesilsülfat-poliakrilamid jel elektroforez (SDS-PAGE) ile belirlendi. Sonuç: Bu çalışma ile elde edilen HPV L1 proteininin aşı olarak kullanımı potansiyeli bulunmaktadır. Bu nedenle bu proteinin ökaryotik sistemde açıklatılması ve aşı çalışmaları planlamaktayız.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Mikrobiyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji