FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN VE ORTAOKUL İDARECİLERİNİN EĞİTİM BİLİŞİM AĞI(EBA)’ NI KULLANMA AMACI VE EBA HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ: BİTLİS İLİ ÖRNEĞİ - Geçer, Kelimetullah; Zengin, Raşit (Siirt University, 2021)
Eğitimde teknolojik gelişmeler giderek önem kazanmaktadır. Teknolojik gelişmelerin hız kazandığı bu dönemde bakanlığın teknolojinin eğitim ortamlarında kullanılmasına yönelik çalışmaları devam etmekte, pandemi nedeniyle de daha da hız kazanmaktadır. Yapılan çalışmalarla Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce Eğitim Bilişim Ağı(EBA) adıyla bir platform geliştirilmiştir. Bunun derslerde pandemi öncesi yardımcı kaynak olarak kullanılması, pandemi döneminde ise eğitimin önemli bir parçası olması; idareci, öğretmen ve öğrencileri buluşturan sanal bir okul ortamı haline getirilmesi kaçınılmaz olmuştur. Okullarda teknolojiye yönelik bu tür uygulamaların etkili kullanılmasında öğretmenlere büyük sorumluluk düşmektedir. Öğretmenlerinin teknolojinin bir ürünü olan EBA’yı kullanarak dersin öğrencilerce anlaşılır ve daha zevkli bir hale getirilmesinde önemli bir rol üstlendikleri unutulmamalıdır. EBA ve öğretmenlerin özellikle pandemi döneminde öğrencilerin sanal bir ortamda okul ortamı oluşturularak arkadaşları ile bir araya gelmelerinde, iletişime geçmelerinde önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir. Dolayısıyla fen bilimleri öğretmelerinin EBA görüşlerinin, kullanım amaçlarının neler olduğunun belirlenmesi önem taşımaktadır. Araştırmada, idarecilerin ve fen bilimleri öğretmenlerinin EBA’ya ilişkin görüşlerinin ve kullanım amaçlarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışma, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Bitlis ve ilçelerinde akıllı tahtanın bulunduğu ortaokuldan 63 idareci ve 120 fen bilimleri öğretmeni ile yürütülmüştür. Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Veriler daha önce kullanılan, “Öğretmenlerin Eğitim Bilişim Ağı’ nı Kullanım Amacı ve EBA Hakkındaki Görüşleri Anketi” ile toplanmıştır. SPSS 25.0 istatistik programı kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Betimleyici bulgular olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler belirlenmiştir. Analizlerde p