Ergonomi Ve Sporda Ergonominin Kullanım Ve Öneminin İncelenmesi, - Atalay, A., Yücel, A. S., Korkmaz, M., (My University, 2014)
Küresel ölçekte meydana gelen pek çok değişim ve gelişim sporu dolaylı ya da doğrudan etkilemiş ve sporun içerisinde kendisine yer bulmuştur. Bu gelişimlerden biride çalışma yaşamında kendini gösteren, optimum faydanın sağlanmasının, güvenli ve uygun ortam ve ekipmanların oluşturulması ile mümkün olacağına vurgu yapan ergonomi alanıdır. Bununla beraber ergonominin temel amaçları içerisinde sayabileceğimiz performansın artırılması, güvenliğin sağlanması ve İnsan sağlığının korunması ve iyileştirilmesi gibi etkenler spor alanında da son yıllarda üzerinde durulan konular arasındadır. Özellikle profesyonel veya amatör düzeyde olsun güvenlik ve verimlilik kavramları eskiden beri sporun içinde yer almasına rağmen son yıllarda ergonomi kavramı ile birlikte sporda da üretkenlik, verimlilik ve güvenlik önem kazanmıştır. Spor saha ve tesislerinin ergonomik dizaynından, sporun farklı branşlarında kullanılan araç ve gereçlerin performansı artırıcı nitelikte kullanıcının güvenliğini sağlayıcı ve uygun kullanım özelliklerini barındırıcı biçimde dizaynı konusunda spor alanında ergonomiden faydalanılabilmektedir. Çalışmanın temel amacı ergonomi kavramına ilişkin kavramsal bir çerçeve oluşturularak spor içerisindeki öneminin incelenmesidir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin elde edilmesinde mevcut basılı kaynaklardan ve internet erişiminden faydalanılmıştır. Araştırma sonunda özellikle endüstriyelleşme süreci ile birlikte ticari bir kimlik kazanan ve profesyonelliğin ön plana çıktığı sporda performans ve verimliliğin oldukça önem kazandığı ve sporda ergonominin kullanımının sporcuların performans ve verimliliğine sağladığı katkıların önemli bir unsur haline geldiği saptanmıştır.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Spor; Ergonomi; Performans; Güvenlik