Aktif Tektonikte Uzaktan Algılama Uygulamaları: Doğu Anadolu Fay Zonu’ndan Bir Örnek - Akgün, Elif; İnceöz, Murat; Manap, Hatice Seval (My University, 2021)
Uzaktan algılama uygulamaları, aktif tektonik çalışmalarında yapısal unsurların belirlenmesi ve diri fayharitalarının hazırlanmasında saha çalışmalarına kolaylık sağlamaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’nin enönemli aktif tektonik unsurlarından biri olan Doğu Anadolu Fay Zonu’nun (DAFZ) orta kısmı konuedilmiştir. SRTM, Landsat 8 OLI ve ASTER gibi açık erişimli uydu görüntüleri uzaktan algılamayöntemleriyle işlenerek aktif tektonik çalışmalarında önemli rol oynayan morfotektonik yapılarbelirlenmiş ve yorumlanmıştır. Landsat 8 uydu görüntüsünün yüksek mekânsal çözünürlüğe sahippankromatik 8. Band ve SRTM görüntülerinin birleştirilmesi ile ana tektonik hatlar daha belirgin halegelmiştir. ASTER uydu görüntülerine uygulanan bant kombinasyonu, kenar germesi, dekorelasyongermesi ve temel bileşen analizi gibi zenginleştirme teknikleri, kontrastı artırarak görüntününyorumlanmasını kolaylaştırmıştır. Tektonik hatların yanı sıra akarsu ötelenmeleri, basınç sırtları, çizgiselvadi gibi morfotektonik özelliklerin ve litolojik sınırların ayırt edilmesinde ASTER görüntülerimultispektral özelliği ile belirleyici olmuştur. Tüm bu çalışmaların sonucunda, DAFZ üzerindeki solyanal atımlar ortaya çıkarılmıştır.
Keywords: ASTER; SRTM; Landsat 8 OLI; Doğu Anadolu fay zonu; Aktif tektonik