STABİLİZASYONDA KİREÇ VE TÜFLERİN BİRLİKTE KULLANIMININ BENTONİTİN DAYANIMINA ETKİSİ - Topcuoglu, Yasemin Aslan (My University, 2022)
Puzolanik özeliğe sahip katkı malzemeleri kullanılarak killi zeminlerin geoteknik özelliklerinin iyileştirilmesi olarak tanımlanan stabilizasyon, kolay uygulanabilir ve ekonomik bir yöntem olması nedeniyle günümüzde çok fazla tercih edilmektedir. Bu çalışmada, katkı malzemesi olarak farklı özellikteki tüfler ile birlikte sönmüş kireç kullanımının bentonitin serbest basınç ve drenajsız kayma dayanımına olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla farklı oranlarda sönmüş kireç ile birlikte asidik ve bazik karakterli tüflerin katkı malzemesi olarak kullanıldığı örnekler hazırlanmış ve bu örnekler optimum su içeriği değerinde Standard proktor ile sıkıştırılmıştır. Değişik oranlarda kireç ve tüflerin kullanıldığı katkılı örnekler hazırlanmış ve hem kür öncesi hem de 28 günlük kür sonrasında örneklerde Standard Proktor deneyleri, serbest basınç deneyleri, konsolidasyonsuz-drenajsız (UU) üç eksenli sıkışma dayanımı deneyleri yapılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda kür sonrasında tüm örneklerin dayanım ve kohezyon değerleri önemli oranda artış göstermiştir. Fakat sadece %5KRÇ ve sadece %10KRÇ katkılı örneklerde en büyük dayanım ve kohezyon değerleri belirlenirken tüf katkılarının kullanılmasıyla birlikte serbest basınç dayanımı ve kohezyon değerlerinin bir miktar azaldığı belirlenmiştir.
Keywords: Dayanım; kil; stabilizasyon; tüf; kompaksiyon