AKUT BRUSELLOZİSLİ HASTALARDA STANDART VE YÜKSEK FREKANS ODYOMETRİ İLE İŞİTME KAYBININ ARAŞTIRILMASI - KAYGUSUZ, TÜRKAN ÖZTÜRK (Fırat Üniveristesi, 2003)
I. ÖZET Brucella cinsi bakteriler tarafından oluşturulan brusellozis, önemli morbidite ile seyreden kronikleşmeye eğilimli enfeksiyöz bir hastalıktır. Bölgemizde yaygın olarak görülen brusellozis, birçok organ ve sistemi etkilediğinden farklı klinik görünümlerle karşımıza çıkmaktadır. Literatürde kronik brusellozise bağlı işitme sisteminin etkilendiğine dair az sayıda çalışma olmasına rağmen akut brusellozis ve işitme sistemi ile ilgili çalışma yoktur. Bu nedenle bu çalışma akut brusellozisin işitme sistemi üzerine olan etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmada Fırat Üniversitesi, Fırat Tıp Merkezi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'ne 1999-2002 yıllan arasında başvuran ve ilk kez akut brusellozis tanısı alan 92 ardışık hasta değerlendirildi. Hastaların yapılan otoskopik ve odyolojik muayeneleri sonucu, 50 hasta işitme fonksiyonunu etkileyebilecek brusellozis dışı patolojilerinin olması nedeniyle çalışmadan çıkarıldı ve çalışma 42 hasta ile yürütüldü. Hastalar tedavi öncesi ve tedavi sonrası dönemlerde klinik, serolojik ve odyolojik açıdan değerlendirildi. Çalışmaya alınan tüm hastaların 11 ayrı frekanstaki (250-16000 Hz) ortalama hava yolu işitme eşikleri hesaplandı ve istatistiksel olarak değerlendirildi. Standart (250-8000 Hz) odyometride sadece 6000 ve 8000 Hz'lerde 20 dB'nin üzerinde ortalama işitme eşikleri bulundu. Diğer tüm frekanslar 20 dB'nin altodaydı. Tedavi sonrasında 6000 ve 8000 Hz'lerde ortalama işitme eşiklerinin 20 dB'nin altına düştüğü görüldü (p<0.0001). Tüm test frekanslarında saf ses işitme eşiklerinin tedavi sonrasında, tedavi öncesine göre değiştiği (düzelme), bu değişimin 12, 14 ve 16 bin Hz'ler dışındaki frekanslarda istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi (P<0.05).Hastalar yaşlan dikkate alınarak değerlendirildiğinde 30 yaş altı subgrupta 20 dB'yi aşan eşik saptanmadı. Ancak tedavi öncesiyle, tedavi sonrası işitme eşikleri istatistiksel olarak karşılaştırıldığında 250-10000 Hz'ler arasında anlamlı farklılığın olduğu, diğer frekanslarda ise anlamlı bir farklılığın olmadığı görüldü. 30 yaş üstü subgrupta ise tedavi öncesi 6000 ve 8000 Hz'lerde ortalama işitme eşiklerinin 20 dB sınırını aştığı görüldü. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası işitme eşikleri istatistiksel olarak karşılaştırıldığında 10000-16000 Hz'lerde anlamlı bir farklılığın olmadığı, diğer frekanslarda ise farkın anlamlı olduğu saptandı. Çalışmamızda her ne kadar akut seyirli brusellozise bağlı işitme kaybı saptanmamış olsa da tedavi sonrasında işitme eşiklerinin tedavi öncesine göre daha iyi değerlere dönüşmüş olması, akut brusellozisten işitme sisteminin etkilendiğini ve bu etkilenimin özellikle yüksek frekanslarda daha belirgin olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla brusellozisin tüm formlarında, işitme sisteminin kısmen de olsa etkilenebileceği göz önünde tutulmak ve hastalar işitme kaybı açısından değerlendirilmelidir. Anahtar Kelimeler: Brusellozis, işitme kaybı, yüksek frekans odyometri
Investigation of the hearing loss at acute brucellosis patients with standard and high frequencies audiometry
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları; Clinical Microbiology and Infectious Diseases