Elazığ’da Üretilen Balların Bazı Toksik Ağır Metal Düzeyleri - Aygun, Osman (My University, 2020)
Bu çalışmada, Elazığ’da üretilen ballarda bazı toksik ağır metal düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı. Bunun içinElazığ’daki çeşitli marketlerden ve şarküterilerden toplanan 30 adet doğal süzme bal örneğinde alüminyum (Al), arsenik (As),kadmiyum (Cd) ve kurşun (Pb) düzeyleri analiz edildi. Bal örneklerinin metal içerikleri, mikrodalga ünitesinde yakma işlemisonrasında ICP-MS cihazı ile belirlendi. Örneklerde bulunan Al, As, Cd ve Pb miktarları sırasıyla 435,9 µg/kg, 4,8 µg/kg,337,9 µg/kg ve 409,9 µg/kg olarak tespit edildi. Analiz edilen bal örneklerinde miktar bakımından en çok bulunan toksik ağırmetallerin Al, Pb, Cd ve As şeklinde sıralandığı görüldü. Sonuç olarak, bal örneklerindeki Al ve As düzeylerinin insan sağlığıaçısından risk oluşturmayacak derecede düşük olduğu, buna karşılık Cd ve Pb düzeylerinin tüketici sağlığı açısından potansiyel bir risk oluşturabileceği kanaatine varıldı.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Kimya; Tıbbi; Toksikoloji