PULMONER TROMBOEMBOLİ HASTALARINDA D-DİMER,ELABELA VE ASPROSİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - TÜRK, MUHAMMET MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada, acil serviste pulmoner emboli tanısı alan hastalarda, Elabela ve Asprosin düzeylerinin diagnostik tanıya katkısı ve klinikteki olası kullanımları araştırılmıştır. Çalışmamız, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Kliniği'nde acil servise nefes darlığı şikâyetiyle gelip, pulmoner emboli tanısı konarak, göğüs hastalıkları servisine yatışı yapılan 34 hasta ve herhangi bir hastalığı olmayan gönüllü kişilerden oluşan 33 kişilik kontrol grubu olmak üzere toplam 67 kişi üzerinde yapılmıştır. Plazma Elabela ve Asprosin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Hasta grubunda D-Dimer, Elabela ve Asprosin değerlerinin yaş gruplarına göre karşılaştırılmasında, Elabela değerleri 40 yaş ve altında 694 (583,76-2219,23), 41-60 yaş grubunda 473,21 (290,07-684,93), 60 yaş üzeri grupta 529,02 olarak (178,72-2765,31) bulunmuş ve yaş gruplarına göre farklılık anlamlı çıkmıştır (p=0,040). Çalışma verilerine göre; yapılan ROC analizinde D-Dimer için; cutt off değeri ? 922,00 olarak, duyarlılık oranı %96,3 olarak ve özgüllük oranı da %93,9 olarak bulunmuştur. Elabela için yapılan ROC analizinde; cutt off değeri ? 922,00 olarak, duyarlılık oranı %82,4 olarak ve özgüllük oranı da%42,4 olarak bulunmuştur. Asprosin için yapılan ROC analizinde; cutt off değeri ? 38,015 olarak, duyarlılık oranı %85,3 olarak ve özgüllük oranı da %27,3 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, pulmoner emboli tanılı olgularda 41-60 yaş grubunun Elabela değerlerinin diğer yaş gruplarına göre farkı anlamlı çıkmış olup, daha geniş çaplı bir çalışmada pulmoner emboli teşhisinde, Elabelanın yeni bir parametre olabileceği düşünülmektedir.

In thisstudy, the contribution of elabela and asprosine levels to the diagnosis and their incidental clinical use in patients diagnosed with pulmonary embolism in the emergency service were investigated. Ourstudy was conducted on a total of 67 people, including 34 patients who came to the emergency service with the complaint of dyspnea, were diagnosed with pulmonaryembolism and hospitalized in the chest diseases service, and a control group of 33 people who are volunteers without any disease, in the Department of Emergency Medicine, Fırat University Faculty of Medicine. Plasma Elabela and Asprosin levels were measured by ELISAmethod. In the comparison of D-Dimer, Elabela and Asprosin values by age groups in the patient group, Elabela values were found to be 694 (583,76-2219,23) in the age of 40 years and below, 473,21 (290,07-684,93) in the 41-60 age group, 529,02 (178,72- 2765,31) in the group over the age of 60, and the difference was significant according to age groups (p=0,040). According to the findings, the cut off value for D-Dimerwas ? 922,00, the sensitivity rate was 96,3% and the specificity rate was 93,9% in the ROC analysis. In the ROC analysis performed for Elabela, the cut off value was found to be ? 922,00, the sensitivity rate as 82,4% and the specificity rate as 42,4%. In the ROC analysis performed for Asprosin, the cut off value was found to be ? 38,015, the sensitivity rate to be 85,3% and the specificity rate to be 27,3%. In conclusion, the difference of Elabela values of the 41-60 age group compared to other age groups was found to be significant in patients with pulmonary embolism, and it is thought that Elabela may be a new parameter in the diagnosis of pulmonary embolism in a largerstudy
Investigation of D-dimer, elabela and asprosin levels inpatients with pulmonary thromboembolism
Keywords: İlk ve Acil Yardım