ÇEŞİTLİ EVCİL HAYVAN TÜRLERİNİN SERUM LİPOPROTEİNLERİNİN FARKLI PRESİPİTASYON METOTLARI İLE SEPERASYONLARI - İLERİ, TÜLAY (Fırat Üniveristesi, 2000)
Lipoproteinler, çeşitli dokular arasında depolanma ve kullanım için yağları ve lipitleri nakleden suda-çözünür komplekslerdir. Lipoproteinlerin koroner arter hastalığı riski ve çeşitli tip dislipoproteinemiler ile olan bağlantısı lipoprotein fraksiyonlarının miktar tayinini gerekli kılmaktadır, p ve pre- (3 lipoproteinlerin separasyonu için en yaygın olarak kullanılan tekniklerden bir tanesi presipitasyon tekniğidir. Bununla beraber laboratuvarda kullanılan lipoprotein separasyon tekniklerinden hiçbiri hayvan lipoproteinlerinde kullanım için geliştirilmemiştir. Bu lipoprotein separasyon prosedürlerinin mevcut hayvan türlerinin plazmasına uygulanmadan önce muhtemelen modifiye edilmesi gerektiği ileri sürülmüştür. Bunun için, mevcut çalışma, insan ve çeşitli hayvan serumlarındaki p + pre-P lipoproteinleri presipite etmek için gerekli presipitasyon ayıraçlarının (heparin/MnCİ2, dekstran sülfat/MnCk, sodyum fosfotungstat/MgCİ2, polietilen glikol) konsantrasyonlarını karşılaştırmak üzere gerçekleştirildi. Bu amaçla, ilk olarak insan seram lipoproteinleri ve daha sonra çeşitli hayvan türlerinin serum lipoproteinleri (p + pre-P) farklı presipitasyon metotları kullanılarak presipite edildi. Presipite edilen lipoproteinler agaroz jel elektroforez ile separe edildi. İnsan serumu için sıkça kullanılan orijinal heparin/MnCİ2 presipitasyon metodu ile uyumlu olarak 200 IU heparin/MnCİ2 çalışmada mevcut hayvan türlerinin serum P + pre-P lipoproteinlerini tam olarak presipite etti Oysa, sığır serumu aynı lipoprotein sınıflarının presipitasyonu için insan serumunda kullanılandan yaklaşık 2 kat fazla heparin/MnCİ2 gerektirdi. İnsan serumu için kullanılan konsantrasyonda dekstran sülfat/MnCİ2'ün ilavesi tüm hayvan türlerinin serum p + pre-P hpoproteinlerini tam olarak presipite etti. Sodyum fosfotungstat/MgCİ2 presipitasyon metodu ile, keçi ve koyun serum p + pre-P lipoproteinleri insan serumu için gerekli olandan 2 kat daha fazla sodyum fosfotungstat/MgCİ2 ile presipite edildi. Diğer hayvan türlerinin serum P + pre-P lipoproteinleri insan lipoproteinlerinin separasyonu için kullamlanla aynı konsantrasyondaki sodyum fosfotungstat/MgCİ2 ile presipite edildi. İnsan serumunda olduğu gibi, %13'lük polietilen glikoFün ilavesi tavuk hariç diğer tüm hayvanlarda P + pre-P lipoproteinlerin tam olarak presipitasyonunu sağladı. İnsandaki konsantrasyonla karşılaştırıldığında tavuk serum p + pre-P lipoproteirüerinin presipitasyonu için polietilen glikolun yan konsantrasyonu kullanıldı. Sodyum fosfotungstat/MgCl2 ve dekstran sülfat/MnCl2 metotları ile presipite edilen serum P + pre-P lipoproteinlerinin127 tam olarak dissosiasyonu sağlandı ve bunu takiben agaroz jel elektroforez ile separe edildi. Bununla birlikte, heparin/MnCfe metodu ile presipite edilen lipoproteinlerin tam bir dissosiayonu ve elektroforetik separsyonu elde edilemedi. Tamamen presipite edilen lipoproteinlerin (P + pre-P) apolipoprotein kompozisyonlan SDS-PAGE ile analiz edildi. Serum p + pre-p lipoproteinlerin presipitasyonu için kullanılan polianyon/divalent katyonlarm ve nötral polimerlerin konsantrasyonlarının insan ve çeşitli hayvan türleri arasında farklılık gösterdiği sonucuna varıldı. Mevcut farklılıklar, lipoproteinlerin türler arasındaki lipit kompozisyonlanndaki değişiklikler kadar lipoproteinlerin yüzey yüklerindeki varyasyonlara da atfedilebilir.

SUMMARY Lipoproteins are water-soluble complexes through wich fats and lipids are transported between the various tissues for storage and utilization. Association of lipoproteins with risk of coronary heart disease and various types of dyslipoproteinemias necessitates the quantification of the individual lipoprotein classes. One of the most commonly used techniques for the separation of P and pre-P lipoproteins is the precipitation tecnique. However, none of the lipoprotein separation techniques used in laboratories has been developed for use in animal lipoproteins. It was suggested that lipoprotein separation preosedures might require modification before they are applied to the plasma of a given animal species. Therefore, the present study was undertaken to compare the concentrations of precipitation reagents ( heparin/MnCİ2, dextran sulfate/MnCk, sodyum fosfotungstat/ MgCk, polyethylene glycol) necessary in order to precipitate p + pre-P lipoproteins in human and various animal sera. To this end, firstly human serum lipoproteins and later the serum lipoproteins (P + pre-P) of the various animal species were precipitated using various precipitation methods. The lipoproteins precipitated were separated by agarose gel electrophoresis. In accordance with the original heparin/MnCİ2 precipitation method being commonly used for human serum, 200 IU heparin / 46umol MnCl2 yielded complete precipitation of p + pre-P lipoproteins in sera from all the animal species investigated. Wheras bovin serum required approx. 2 times more heparin/MnCİ2 for the precipitation of same lipoportein classes than did human serum whereas chicken serum required half of the reagent concentration. Addition of dextran sulfate/MnCİ2 at the concentration used for human serum resulted in complete precipitation of P + pre-P lipoprotein of sera from all animal species. In sodyum fosfotungstat/MgCl2 precipitation method, p + pre-p lipoproteins of goat and sheep were precipitated by two times more sodyum fosfotungstat/MgCİ2 than that required for human serum p + pre-p lipoproteins. In other animal species P + pre-P lipoproteins were precipitated by the same sodyum fosfotungstat/MgCl2 concentration as human lipoproteins. As with the human serum, employment of 13% polyethylene glycol resulted in full precipitation of p + pre-p lipoproteins of all the animal species except chicken. With the chicken serum half the concentration of polyethylene glycol was used as compared to human serum.129 The serum p + pre-P and a lipoproteins precipitated by sodyum fosfotungstat/MgCfe and dextran sulfate/MnCfe methods were completely dissociated and consequently separated by agarose gel electrophoresis. However, with the heparin/MnCİ2 method complete dissociation and electrophoretical separation of the lipoproteins precipitated was not achieved. Apolipoprotein compositions of the lipoproteins ( p + pre- p ) fully precipitated were analyzed by SDS-PAGE. It was concluded that the concentrations of polyanion/divalent cation and neutral polymers used for the precipitations of serum p + pre-P lipoproteins differ between human and several animal species. The existing differences might be attributed to the variations in charge densities of lipoproteins' surface as well as to dissimilarities in lipid compositions of the lipoproteins between species.
Seperation of serum lipoproteins of various domestic animal species by numerous precipitation methods
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine