Trabekülektomi Sonrası Pitoz Gelişen Üç Olgu Işığında Literatürün Gözden Geçirilmesi ve Cerrahi Sonuçların Değerlendirilmesi - Balbaba, Mehmet; Ulas, Fatih; Yıldırım, Hakan (My University, 2019)
Amaç: Trabekülektomi sonrası pitoz gelişen üç olgu ışığında literatürün gözden geçirilmesi ve uygulanan cerrahi tedavi yöntemlerin ve cerrahisonuçlarının değerlendirilmesi.Gereç ve Yöntem: Olgu 1: 65 yaşında sağ gözden 3 yıl önce katarakt cerrahisi, 1,5 yıl öncede trabekülektomi yapılan ve trabekülektomisonrasında pitoz gelişen kadın hastanın sağ göz levator fonksiyonu (LF) 11 mm, kapak aralığı (KA) 7 mm ve marjin-refl eks-mesafesi (MRD) 1mm olarak ölçüldü. Olgu 2: 2 yıl önce sol göze trabekülektomi yapılan 62 yaşında fakik, kadın hastanın sol göz LF 13 mm, KA 6 mm ve MRD1-1,5 mm olarak ölçüldü. Olgu 3: 10 ay önce genel anestezi altında mitomisin C ile sağ göze trabekülektomi yapılan 28 yaşında erkek hastanınsağ göz LF 16 mm, KA 4,5-5 mm ve MRD 0-1 mm olarak ölçüldü.Bulgular: Olgulardan ilk ikisinde cerrahi sonrası bilateral simetri sağlanırken, üçüncü olguda 1 mm rezidü pitoz izlendi. Olguların hiçbirindeaşırı düzeltme veya lagoftalmus izlenmezken cerrahi sonuçlar oldukça tatmin edici olarak bulundu.Sonuç: Glokom cerrahisi sonrası meydana gelen pitoz kozmetik ve fonksiyonel defektlere yol açan bir komplikasyondur. Cerrahiye kararverilen ileri yaştaki hastalarda levator disinsersiyonu olabileceği ve sadece levatorun ayrılmış olan aponevrozunun tarsa sütüre edilmesininyeterli olabileceği unutulmamalıdır.
Keywords: Göz Hastalıkları