Covid-19 Salgını Döneminde Ortaokul Öğrencilerinin Eğitimde Bilişim Ağı Hakkında Neler Düşündüklerinin Belirlenmesi - Geçer, Kelimetullah; Zengin, Raşit (Bitlis Eren Üniversitesi, 2024)
Okullarda teknolojinin kullanılmasına, teknolojideki gelişmeler hız katmaktadır. Gelişmelerin salgın nedeniyle de arttığı görülmektedir. YEĞİTEK’ in geliştirdiği EBA, salgın öncesi yardımcı kaynak olarak salgın döneminde paydaşları bilgisayar ortamında buluşturan eğitimin önemli parçası olmuştur. Öğrencilerin EBA’yı verimli kullanabilmesinde öğretmenler; okullarda uygulanabilmesinde de okul idarecileri önemli role sahiptirler. Okulun olmadığı bu dönemde EBA, paydaşları bilgisayar ortamında okul ortamı oluşturarak buluşturduğundan öğrencilerin EBA görüşlerinin, kullanma amaçlarının neler olduğunun bilinmesi önem taşımaktadır. Araştırmada öğrencilerin EBA görüşleriyle kullanma amaçlarının neler olduğu hedeflenmiştir. Araştırma 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Bitlis’te etkileşimli tahtanın bulunduğu ortaokullardaki toplam 40 öğrenciyle yürütülmüştür. Nitel araştırmalarda genelde tercih edilen odak grup görüşmesi yöntemi kullanılmıştır. Veriler 9 soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Görüşmeler, 11 Mart 2020’de ülkemizde de görülmeye başlayan salgın nedeniyle ZOOM’dan 10’ar kişilik dört grupla çevrim içi yapılmıştır. Veriler, betimsel ve içerik analiziyle çözümlenmiştir. Sonuçta öğrencilerin EBA ile ilgili olumlu düşündükleri, aktif kullandıkları ancak internet bağlantısı, alt yapı eksikliği, içerik yetersizliği gibi problemler yaşadıkları gözlemlenmiştir. 8.sınıflar EBA ile ilgili olumlu görüş belirtseler de LGS’ye yönelik EBA’da ciddi problemlerle karşılaştıklarını belirtmişlerdir. Tüm öğrencilerin EBA’ya ZOOM ile bağlandıkları görülmüştür. Salgında sık kullanılan EBA’nın farklı ders ve düzeydeki öğrenciler için etkili kullanılmasında gözlemlenen sorunlar giderilmeli, içerikler LGS öğrencileri için yeniden güncellenmeli şeklinde önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Demography (Other); Demografi (Diğer)