SARUHANOĞULLARI BEYLİĞİ'NİN KURULUŞU VE SİYASİ TEŞEKKÜLÜ - GEDİK, YASEMİN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi SARUBANOĞULLARI BEYLİĞİNİN KURULUŞU VE SİYASİ TEŞEKKÜLÜ Yasemin GEDİK Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı İslam Tarihi Bilim Dalı 2004, Sayfa: 104 1071 Malazgirt Zaferiyle Anadolu kapılan Türklere açılmış oldu. 1176 Miryakefelon zaferi ise Anadolu'nun bir Türk yurdu olduğunu kesin olarak ortaya koymuştur. 1282 ve 1300 yıllan arası Bizans için felaket yıllan olup, Batı Anadolu'daki Türk fetihlerinin modelleri olan beylikler bu dönemde şekillenmiştir. Saruhanoğulları da bu modellerden biri olup 1313 yılında Manisa'yı zapt ederek bağımsızlıklannı ilan etmişlerdir. Zaman zaman diğer beyliklerin egemenliği altında yaşamış, zaman zaman da bağımsızlığım elde ederek II. Murad zamanına kadar varlığını sürdürmüştür. Sanman Beyleri ilme büyük önem vermiş, olanaktan ölçüsünde birçok medrese inşa ettirmişlerdir. Çeşitli imar faaliyetlerinin vücut bulduğu Saruhan Beyliği, Anadolu'nun Türkleşmesinde mühim rol oynamıştır. Anahtar Kelimeler: Saruhan Beyleri, Manisa, İlim, Kültür.

n SUMMARY Master Thesis THE FOUNDATDON OF SARUHANO?ULLARI PRİNCİPALİTY AND ITS POLITICAL ORGANIZATION Yasemin GEDİK The University of Fırat Social Sciences Institute Main Science Baranch of Islamic History 2004, Page : 104 Thanks to the Malazgirt Victory in 1071, doors of Anatolia were opened to Turks and the Miryakefalon Victory in 1 176 certainly proved Anatolia to be a Turkish country. The years between 1282 and 1300 were foil of disasters for Byzantium and the principalities which were the models of Turkish conquests in Western Anatolia were shaped in these years. SaruhanoğuUan Principality is one of these models which declared its independence by conquering Manisa in 1313. It sometimes lived under the sovereignty of other principalities, and sometimes lived freely till 2nd Murad's period. Saruhan Principals paid great attention to science and built medresses as many construction activities took place, played an important role in Turkifying Anatolia. Key Words: Saruhan Principals, Manisa, Science, Culture.
The foundation of Saruhanoğulları Principality and its political organization
Keywords: Tarih; History