SEKONDER YARA İYİLEŞMESİNDE TOPIKAL BAL VE KOLLAJEN UYGULAMASININ ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTlRlLMASI - Saral, Yunus; Çebi, Kibar (Fırat University, 2001)
Yara iyileşmesinde bügüne kadar değişik topikal ajan kullanılmıştır. Bu çalışmada kollajen pet ve balın yara iyileşmesindeki etkinlikleri kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak incelendi. Çalışmaya alınan 50 ratın kolumna vertebralislerinin her iki yanına 7 mm lik punch aleti ile birer yara oluşturuldu. Oluşturulan yaralar rastgele 3 eşit gruba ayrıldı. I. gruba kollajen pet, II. gruba bal ve III. gruba kontrol amaçıyla steril gazlı bez uygulandı. Makroskopik olarak yara alanları ölçümü, mikroskopik olarak epitelizasyon gelişimi ve granülasyon dokusu kalınlığı ölçüldü. Yara alanı küçülmesi, epitelizasyon gelişimi ve granülasyon dokusu kalınlığı II. grupta diğer iki gruba göre daha hızlı ve istatatistiksel olarak anlamlıydı (p

To date several agents have been used for wound healing. In this study collagen patch and topical honey was used for wound healing and their efficacy was comperatively investigated. A total of 50 rats were used in this study and on two sites of vertebral column experimental wounding was performed by punching. The wound were randomly divided to three groups. Collagen patch was applied to the first group and honey was applied to the second group while only sterile cotton patc was applied to the third group for control. W ound area measurements were performed macroscopically, epithelization and progression of granulation tissue were measured microscopically. The second group had significantly faster wound area narrowing with thicker granulation tissue compared to other groups. (p
Comparıson Of The Efficacy Of Topical Application Of Honey And Collagen In Secondary Wound Healing