İBN-İ KEMAL'İN HAYATI, ESERLERİ VE KADER ANLAYIŞI - BAYDEMİR, CELAL (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi İBN-İ KEMAL'İN HAYATI, ESERLERİ VE KADER ANLAYIŞI Celal BAYDEMİR FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANA BİLİM DALI KELAM BİLİM DALI 2004, Sayfa: III+103 Asıl adı Şemseddin Ahmed bin Süleyman bin Kemalpaşa olan îbn-i Kemal, Hanefi-Maturidi kelamcılarından olup 873/1459'da Tokat'ta doğmuştur. İbn-i Kemal; tarih, felsefe, kelam, tefsir, hadis, fıkıh, dil ve edebiyat gibi çeşitli konularda eserler telif etmiştir. Bu eserlerini Türkçe, Arapça ve Farsça olarak yazmıştır. İslami ilimlerin birçoğu ile ilgili eserleri olan İbn-i Kemal, bunların bir kısmını da kelam konularına ayırmıştır. Biz de bu çalışmamızda İbn-i Kemal'in kelam ile ilgili olan "R. fı'l-Cebr ve'l- Kader" adlı risaleyi inceledik. Bu çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İbn-i Kemal'in hayatı, ikinci bölümde eserleri, üçüncü bölümde ilmi kişiliği, dördüncü bölümde de kader anlayışı üzerinde durduk. İbn-i Kemal bu risalesinde Allah'ın ilmi ve takdiri üzerinde durarak kaderin zorlayıcı olmadığını vurgulamıştır. Levh-i Mahfuz ve ecel konularına da değinmiştir. Anahtar Kelimeler: İbn-i Kemal, Kelam, Maturidi, Kader

SUMMARY Master Thesis İBN-İ KEMAL'S LIFE, WORKS AND THE IDEAS ON DESTINY Celal BAYDEMIR The University of Firat Social Sciences Institute Basic Islamic Sciences Theology Branch 2004, Page: III+l 03 Ibn-i Kemal, whose original name was Kemal, the son of Süleyman, the son of Semseddin Ahmet, was born in 873/1459 in Tokat region and he was one of Maturidi scholars İbn-i Kemal wrote many books on various subjects such as history, philosophy, kelam, Quran's interpretation, hadith, Islamic law, language and literature. He wrote all his books in Turkish, Arabic and Persian. İbn-i Kemal who hat many books on Islamic subject, also wrote about kelam subjects. In our study, we examined his books "R. fi 'l-Cebr ve 'l-Kader " a book on kelam. Our study consists of four parts. In the first part, we mentioned the life of İbn-i Kemal, in the second part his works, in the third part his enlightened personality and in the last part his ideas on destiny. İbn-i Kemal, in his book emphasized the knowledge and desire of Allah and added that the destiny doesn't have enforcement. He also mentioned about Levh-i Mahfuz and death. Key Words: İbn-i Kemal, Kelam, Maturidi, Destiny
İbn-i Kemal's life, works and the ideas on destiny
Keywords: Biyografi; Biography; Din; Religion