GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKİSS)'NDA APELİN, GHRELİN VE LEPTİN PEPTİTLERİNİN ELISA YÖNTEMİYLE ARAŞTIRILMASI - BİÇER, MÜGE TOKMAK (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nda apelin, Ghrelin ve Leptin peptitlerinin ELISA yöntemi ile araştırılması amaçlandı. Bu amaçla, ortalama ağırlığı 1.856,00 g± 188,4 olan 20 adet erkek balık ve ortalama ağırlığı 1.599,30 g± 85,2 20 adet olan dişi balık kullanıldı. Labratuvara canlı olarak getirilen alabalıkların kan serumunda bu peptitlerin varlığı boy- ağırlık, cinsiyet ayrımına göre belirlendi. Çalışma sonucunda O.mykiss'in apelin, ghrelin ve leptin düzeyleri dişi ve erkek balıkların istatistiksel olarak herhangi bir farklılık göstermediği belirlendi. O.mykiss' de erkek balıkların apelin düzeyleri ile ghrelin düzeyleri karşılaştırıldığında aradaki farkın istatistiksel olarak önemsiz bulunduğu, apelin düzeyleri ile leptin düzeyleri karşılaştırıldığında aradaki farkın istatistiksel olarak önemsiz bulunduğu, leptin düzeyleri ile ghrelin düzeyleri karşılaştırıldığında aradaki farkın istatistiksel olarak önemsiz bulunduğu görülmektedir. O.mykiss' de dişi balıkların apelin düzeyleri ile ghrelin düzeyleri karşılaştırıldığında aradaki farkın istatistiksel olarak önemsiz bulunduğu, apeline oranla leptin miktarı yüksek olmakla birlikte aradaki farkın istatistiksel olarak önemsiz bulunduğu, leptin düzeyleri ile ghrelin düzeyleri karşılaştırıldığında aradaki farkın istatistiksel olarak önemli bulunduğu görülmektedir.

In this study it is aimed to be researched in oncorhynchus mykiss, the peptides apelin, ghrelin and leptin by the method of ELISA. For this purpose 20 male fish who have 1.856,00 ± 188,4 g weight in average and 20 female fish who have 1.599,30 ± 85,2 g weight in average and 20 male fish who have are used. The fish have been brought to the laboratory alive and in their blood serum the existence of the peptides is specified by looking at their length, weight and gender. In the result of this study when it is analyzed the male and female fish's the level of apelin, ghrelin and leptin it has been seen that the difference between them is unimportant in statistical. It has been seen that in O.mykiss it is unimportant in statistical that the levels of apelin and ghrelin in male fish, when the levels of apelin and ghrelin have been compared the difference is unimportant in statistical between them,when the levels of leptin and ghrelin have been compared the difference is unimportant in statistical. It has been seen that in O.mykiss it is unimportant in statistical that the levels of apelin and ghrelin in female fish, while the level of leptin is higher it is unimportant in statistical, the levels of leptin and ghrelin have been compared and the difference between them is important.
To be researched of apelin, ghrelin and leptin peptides in Oncorhynchus mykiss by method of ELISA
Keywords: Su Ürünleri