ETKİLEŞİMLİ TAHTA KULLANMADA ÖĞRETMEN YETERLİLİKLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - Kaya, Vildan Donmuş; Pepeler, Ezlam (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı etkileşimli tahta kullanma açısından öğretmenlerin yeterliliklerini cinsiyet, kıdemve etkileşimli tahta kullanma saati değişkenlerine göre genel yeterlilikler ve alt boyutları bağlamındaincelemektir. Araştırma tarama modelinde tasarlanmıştır.Araştırmanın örneklemi 2014-2015 eğitim öğretim yılında Elazığ ili Merkez ilçede resmi ortaöğretimkurumlarında görev yapan 490 (289 erkek, 201 kadın) öğretmenden oluşmaktadır. Çalışmada ölçme aracıolarak araştırmacılar tarafından geliştirilen 6 boyut ve 28 maddeden oluşan “Etkileşimli Tahta KullanmadaÖğretmen Yeterlilikleri Ölçeği” kullanılmıştır.Verilerden elde edilen bulgulara göre, cinsiyet değişkenine göre etkileşimli tahta kullanma açısındanöğretmen genel yeterliliklerinde ve alt boyutlarında istatistiki olarak bir fark olmadığı görülmektedir. Kıdemdeğişkenine göre etkileşimli tahta kullanma öğretmen genel yeterliliklerinin, B1, B2, B4 ve B6 boyutlarındaistatistiki olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı, B3 ve B5 boyutlarında anlamlı farklılığın olduğu görülmüştür.Etkileşimli tahta kullanma saati değişkenine göre ise etkileşimli tahta kullanma öğretmen genelyeterliliklerinde ve tüm alt boyutlarda anlamlı bir fark olduğu görülmektedir. Ortalamalara bakıldığında iseöğretmenlerin etkileşimli tahta kullanmada öğretmen genel yeterlilikleri ve alt boyutlarında “çoğunlukla”yeterlilik düzeyinde görüş bildirdikleri görülmüştür.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları