COVID-19 geçiren çocukların ebeveynlerinin ruhsal durumu: Kesitsel bir araştırma - Şimşek, Didem Coşkun; Şahinoğlu, Mustafa (My University, 2023)
Amaç: COVID-19'un doğrudan ya da dolaylı etkileri aileyi etkilemektedir. Bu çalışma COVID-19 geçiren çocukların ebeveynlerinin ruhsal durumunu belirlemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışma Nisan- Temmuz 2022 tarihleri arasında 500 ebeveynle gerçekleşmiştir. Araştırmada Tanıtıcı Bilgi Formu ve Depresyon, Anksiyete Stres Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler (yüzde, ortalama), t testi, ANOVA ve Bonferroni ileri analiz kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan ebeveynlerin %78.4’ünün gelir ve gider durumunun eşit, çocuklarının %49’unun 12-18 yaş aralığında ve %50.4’ünün erkek olduğu belirlenmiştir. Çocuğun yaşı ile ebeveynlerin stres alt boyutu puan ortalaması arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.040). Ebeveynlerin depresyon alt boyutu puan ortalaması 33.76±2.44, anksiyete alt boyutu puan ortalaması 33.84±2.32 ve stres alt boyutu puan ortalaması 33.44±2.42 olarak bulunmuştur. Sonuçlar: Çalışmada COVID-19 geçiren çocuğun yaşının ebeveynlerin stres düzeyini etkilediği görülmektedir. Ayrıca ebeveynler çocuklarının COVID-19’a yakalanmasından dolayı çok ileri düzeyde depresyon, anksiyete ve stres yaşamaktadır.
Keywords: COVID-19; çocuk; depresyon; ebeveyn; anksiyete