OSMANLI DEVLETİ’NİN YERALTI SAVAŞÇILARI: LAĞIMCILAR - Yıldırım, Fılız (My University, 2019)
Osmanlı Devleti, tarihi boyunca çıkmış olduğu seferlerde, çeşitli savaş taktikleri uygulamıştır. Baskın,hilal vs. gibi stratejilerle parlak başarılara imza atan devlet, ihtiyaç halinde farklı yollara da başvurmuştur kibunun en bariz örneği yeraltındaki tünel çalışmalarıdır. Adına lağım denilen bu strateji sanatı örneği ileözellikle alınması güç kalelerin fethi mümkün olmuştur. Eğitimli ve disiplinli lağımcıların, günlerce toprakaltında inşa ettikleri yolların bitiş noktasında, lağım hazinelerine tam bir tedbir ve nizam üzere yerleştirdiklerimayınlar, toprak üstünde eş zamanlı yapılan muharebeleri büyük oranda desteklemiştir. Ağır koşullar altındabüyük sorumluluklara sahip lağımcı askerler, hedefe ulaşmak uğruna bazen kazdıkları tünellere cansızbedenlerini de bırakmışlardır.Bu çalışmamızda, Osmanlı Devleti’nin bilhassa Balkan coğrafyasında ve Osmanlı Avrupası’ndagerçekleştirdiği lağım muharebeleri üzerinde, genel bir bakış açısıyla durulmuştur. Bunun yanında lağımcıbaşıve lağımcılar (dirlikli ve maaşlı) hakkında verilen bilgilerden sonra, lağım muharebelerinin alet vemühimmatları ile daha ziyade Balkanlar’dan temin edilen iş gücü kaynağına dikkat çekilmiştir. Öte yandandevletin bütün kurumlarıyla bozulmaya başladığı 18. yüzyılda, lağımcıların müdahil olduğu bazı askeri vesosyal problemler örnekleriyle açıklanmıştır.
Keywords: Tarih; Savunma Bilimleri