Diş Hekimliği 5. Sınıf Öğrencilerinin Endodonti Stajında Yaptıkları Tedaviler Üzerine Düşüncelerinin Değerlendirilmesi: Türkiye’den Bir Anket Çalışması - Gok, Tuba; Dursun, Uğur; Gok, Adem (My University, 2022)
: Birçok diş hekimliği öğrencisi, endodonti stajını zor ve\rstresli bulmaktadır. Endodontik tedavinin çok aşama gerektiren ve uzun\rsüren bir tedavi olması, kök kanal anatomilerinin karmaşık olması gibi\rsebepler, öğrenciler üzerinde stres oluşumu ve öz güven azalmasına\rsebep olabilmekte ve tedavinin başarısını etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, 5. sınıf endodonti stajını tamamlamış öğrencilerin yaptıkları tedaviler üzerine düşüncelerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve\rYöntemler: İnternet üzerinden yapılan anket tipi, Türkiye genelindeki\rdiş hekimliği fakültesi 5. sınıf öğrencilerine e-posta ve haberleşme uygulamaları üzerinden anket linki gönderilmesi ile uygulandı. Anket, endodontik tedavi sırasında kullanılan bazı ekipmanlar, tedavinin\ridealliği, staj puanlama sistemi ve kök kanal varyasyonlarının tedavi\redilmesinin değerlendirilmesi ile ilgili kapalı uçlu sorulardan oluşturuldu. Toplamda 706 katılımcının anketi değerlendirmeye dâhil edildi.\rElde edilen veriler, ki-kare ve Fisher exact testleri kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Öğrencilerin %76,2’si, endodonti\rstajında yaptıkları kanal tedavilerinin ideal olmadığını düşünmektedir.\rBunların %46,5’i, staj puanlarını yetiştirebilmek için ideal olarak çalışmadığını belirtmiştir. Endodonti stajında öğrencilerin %49,9’u rutin,\r%21,1’i bazen rubber dam kullandığını, %29’u ise hiç rubber dam kullanmadığını belirtmiştir. Döner alet sistemi kullanan öğrenciler, yaptıkları tedavilerin daha ideal olduğunu düşünmektedir (p<0,05). Staj\rpuanlama sistemi ile kök kanal varyasyonlarını bulup tedavi etme arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05), fakat staj puanı kanal\rsayısı üzerinden hesaplanan öğrenciler kök kanal varyasyonlarını bulup\rtedavi etme üzerine daha istekli olduklarını belirtmişlerdir. Sonuç: Mezuniyet öncesi öğrencilerin görüşlerinin değerlendirildiği bu ankette,\röğrencilerin büyük çoğunluğu endodonti stajında yaptıkları kanal tedavilerinin ideal olmadığını belirtmiştir. Bunun nedeninin kendilerine\rolan güven eksikliğinden çok teknik ekipmanlar ve süre gibi faktörlerle\rdaha çok ilişkili olduğu görülmüştür.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Genel ve Dahili Tıp