Obezite ve Genetik - Kilinc, Faruk; Gozel, Nevzat (My University, 2018)
Obezite kardiovasküler hastalık veya diyabet gibi bazı önemli hastalıkların majör nedenlerinden biri olarak suçlanan ve dünya çapında artış gösterenbir problemdir. Besinlerin bolluğu ve beslenme tarzının değişmesi sonucunda obezite dünyada epidemik duruma gelmiştir ve ciddi sağlık problemlerineyol açmaktadır. Vücutta normalden fazla miktarda yağ dokusunun olması sebebiyle gelişir, çok sayıda faktöre bağlıdır. Obezitenin en önemli riskfaktörlerini fiziksel aktivitede azalma, beslenme alışkanlıkları, yaş, kadın cinsiyet, eğitim düzeyi, evlilik, doğum sayısı ve genetik oluşturmaktadır.Obezitede genetik faktörlerin rolü komplekstir. İnsanlarda obezite ya monogenik sendromlar olarak veya multifaktoryel kalıtım modeline uymaktadır.Monogenik yani tek genin neden olduğu obezite, nadir görülür ve genetik sendromlarla birlikte olabileceği gibi tek başına da görülebilir. Poligenikobezite, obezitenin en yaygın görülen genetik versiyonu olup, multifaktoryel kalıtım modeli gösterir. Poligenik obezite genler, çevre, davranış vehepsinin birbiriyle etkileşiminin bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Keywords: Biyoloji; Halk ve Çevre Sağlığı; Genel ve Dahili Tıp; Genetik ve Kalıtım; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri