HAZAR GÖLÜ'NDE SU KİRLİLİĞİ VE ZOOPLANKTON GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ - GÜVEN, AYSEL (Fırat Üniveristesi, 1993)
HI ÖZET YMksek Lisaas Tesi HAZAfi GÖLO'NDE SU E I EL I LİGİ ve ZOOPLANKTON GELİŞİMİ UZEHİHE ETKİLEİİ Aysel GÜVEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anadilim Dalı 1993. Sayfa: 51 Hazar Gölünde topograf ik haritalardan yararlanılarak koordinat sistemi üzerinde belirlenen örnekleme yerlerinden 15 Nisan 1992 - 15 Eylül 1992 tarihleri arasında aylık su örnekleri alınarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik (zoopiankton) analizleri yapılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Böylece Hazar Golü çevresinde bulunan yerleşim yerlerinin zaman içerisindeki artışına bağlı olarak gölde meydana gelen ve gelebilecek olan kirliliğin ve buna bağlı olarak zoopiankton gelişim ilişkisi de tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen değerler doğal sular için uygun olan standartlarla karşılaştırıldığında, elektiriksel iletkenlik ve ışık geçirgenliği hariç diğerlerinin uygun olduğu görülmektedir. Plankton örneklerimizde yapılan analiz sonuçları, gol suyunun zoopiankton populasyonunun normal gelişimi ve mevcudiyeti açısından yeterli koşulları taşıdığını göstermektedir. Çalışmada Rotifera ordosuna ait 3.Cladocera ve Copepoda ordosuna ait iki cins tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Göller, Su Kirliliği. Fiziksel ve Kimyasal Parametreler, Sıcakhk.pH, Çözünmüş Oksijen. Zooplanktonlar.

IV SDMMA17 Masters Thesis WATS POLLUTION AND ITS EFFECTS ON TIS GROWTH OF ZOOPLANKTON Iff HAZAR LAKE Aysel GÜVEN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 1993. Page: 51 Biological ( zooplankton), physical and chemical analysis were carried out on water samples taken from the stations on lake Hazar determined through a topographic map between 15 April- 15 Octaber 1992 and results were analysed statistically. Thus, a relationship between the present and future pollution degree of the lake with respect to increase in number of settlements around the lake and the rate of zooplankton growth were determined. Values of all parameters (aport from conductivity and light penetration) were within the normal ranges when compared with those of standards for natural waters. Results of analysis showed that lake water is suitable for 2ooplankton growth. In this study give genera two belonging to Copepoda and three to Clodocera were determined. KEY WORDS: Lakes, Water Pollution, Physical and Chemical Parameters, Water Temperature, pH, Dissolved Oxygen, Zooplankton.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering