DKP SAC ÇELİĞİNİN DERİN ÇEKİLMESİNDE MATRİS YÜZEY AÇI DEĞİŞİMİNİN ARAŞTIRILMASI - SEÇGİN, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi DKP SAC ÇELİĞİNİN DERİN ÇEKİLMESİNDE MATRİS YÜZEY AÇI DEĞİŞİMİNİN ARAŞTHULMASI Ömer SEÇGİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa : 77 Sac metal şekillendirme yöntemlerinden biri olan derin çekme metodu endüstride sıkça kullanılmaktadır. Meşrubat ve parfüm kutuları, tencereler, tüpler v.b. ürünler derin çekme metoduyla üretilmektedir. Bu nedenle derin çekme metodunu geliştirmek için çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada geleneksel derin çekme metoduna farklı bir yaklaşım getirilerek matris ve baskı plakası yüzeylerine açı verilmiştir. Bu çalışmanın asıl amacı kalıp açısı değişiminin, ülkemiz sanayisinde yoğun bir şekilde kullanılan DKP 37 sacının derin çekilebilirliğine etkilerini araştırmaktır. Saca dört farklı baskı plakası kuvveti uygulanarak baskı plakası kuvveti değişiminin derin çekilebilirliğe etkileri de incelenmiştir. Derin çekme plastik şekil verme yöntemlerinden biri olduğundan dolayı, bu tezin ilk bölümlerinde, plastik şekil değişimi üzerinde durulmuştur. Ayrıca kalıpçık hakkında kısa bir bilgi verilip derin çekme işlemi açıklanmıştır. Sonuç olarak, matris ve baskı plakası yüzeylerine açı verilerek limit çekme oranının artırılabildiği görülmüştür. Ayrıca derin çekme esnasında ondülasyon meydana gelmeden sacın akışını kontrol edebilecek baskı plakası kuvvetinin de büyük oranda azaldığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Derin çekme, Limit çekme oranı, Baskı plakası kuvveti, Matris vm
Investigation of die surface angle variation at the deep drawing of DKP sheet steel
Keywords: Makine Mühendisliği