10-14 Yaş Arası Kadın Voleybolcularda 6 Haftalık Pliometrik Antrenmanın Bazı SeçilmişMotorik Özelliklere Etkisi - Kılıç, Yakup (My University, 2020)
Bu araştırma, pliometrik antrenmanın 10-14 yaş arası kadın voleybolcularda; durarak uzun atlama, dikey sıçrama, 30 saniye mekik, 30 saniye şınav, 30 metre sprint, el kavrama kuvveti, bacak (sırt) kuvveti ve esneklik ölçümü gibi motorik özelliklere etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Türkiye’de (Elazığ ili) düzenli olarak voleybol branşında spor yapan toplam 36 ortaokul öğrencisi katılmıştır.Katılımcılar gönüllülük esasına uygun şekilde araştırmaya dahil edilmiştir. Bu örneklem grubundaki 36 öğrencinin ortalama kiloları 52.067±11.574 kg, boy uzunlukları 157.11±9.164 cm, yaşları ise 13.06 ±1.162 belirlenmiştir. Bu sporculara düzenli voleybol antrenmanlarının dışında 6 hafta boyunca haftada 3 kez pliometrik antrenman programı uygulanmıştır. Verilerin analizi için normallik testi yapıldıktan sonra Paired Samples t testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, 30 saniye mekik, 30 saniye şınav, 30 metre sprint, el kavrama kuvveti(sağ) ve esneklik değerlerinde anlamlı bir farklılık oluştuğu görülmüştür (p<0.05). Pliometrik antrenmanın voleybolcularda bazı motorik özellikleri geliştirdiği, el kavrama (sol) ve bacak (sırt) kuvvetlerini etkilemediği belirlenmiştir. Bu sonuçlar çerçevesinde, sporcular, antrenörler ve spor yöneticileri pliometrik antrenman programlarını voleybol antrenman programlarına dahil ederek voleybol sporcularının gelişimlerine katkıda bulanabileceği öne sürülmüştür. Ayrıca, gelecekti araştırmaların araştırma evrenini ve örneklemini daha geniş ve çeşitli açılardan oluştup, inceleyerek ve plyometric anterman programlarının etkisini diğer spor branşlarının sporcuları açısından değerledirerek bu konudaki literatüre katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Eğitim; Özel; Spor Bilimleri