FIRAT ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA HASTANESİ`NDE 1993-1994 YILLARINDA DOĞAN BEBEKLERDE KONJENİTAL MALFORMASYON SIKLIĞI, DAĞILIMI VE RİSK FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI - SOYLU, FUAT (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu çalışma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde yapıldı. 15 Haziran 1993- 15 Haziran 1994 tarihleri arasında; 20. gebelik haftasından büyük, doğum ağırlığı 500 gram ve üzeri ağırlıkta olan düşük, ölü veya canlı %odoğan tüm bebekler, prospektif bir çalışma ile konjenital anomali yönünden incelendi. Bu dönemde doğan 733 bebekten 38'inde (%5.18) konjenital malformasyon saptandı. Malformasyonlu olgular, cinsiyet, tekil-çoğul ve majör-minör malformasyon, doğum sonuçlan, anne yaşı, yerleşim yeri, annelerin eğitim düzeyleri, akrabalık durumu, doğum sayısı, doğum şekli, geliş şekli, doğum ağırlığı, gebelik haftası, gebelikle ilgili risk faktörleri ve malformasyonlann görüldüğü sistemler yönünden araştırıldı. Çalışmamızda majör anomali %3.96, minör anomali %1.64 oranında, tekil anomali %4.36, çoğul anomali %0.82 oranında saptandı. En fazla anomali, baş-boyun sistemi (%o 15.01), kas-iskelet sistemi (%ol0.92) ve merkezi sinir sistemi'nde (%o 9.55) gözlendi. Konjenital malformasyon sıklığı; doğduktan soma erken dönemde ölüm ve ölü doğumlarda, anne yaşının 35 ve üzerinde olanlarda, köyde oturanlarda, eğitim düzeyi düşük olanlarda, doğum şekli müdahaleli ve sezaryan, geliş şekli makat veya diğer normal olmayan şekillerde olanlarda, doğum ağırlığı 1500 gramın altında doğan bebeklerde, 28 gebelik haftasından önce doğan prematürelerde ve yakın akrabalarında anomalili bebek hikayesi olanlarda, istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. 61
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases