TÜRKİYE’DE TERÖR EYLEMLERİ VE SAVUNMA SANAYİ İLİŞKİSİ - Topal, Bahattin Gökhan (Fırat University, 2020)
Türkiye Cumhuriyeti kuruluş yıllarından itibaren farklı ideolojik, etnik ve dinsel yaklaşımları benimsemiş gruplar tarafından bir dizi silahlı eylem düzenlenmiştir. Bu eylemlere yönelik literatür taraması yapıldığında isyan, kalkışma ve terör olayı olarak ifadeler yer aldığı görülmektedir. Türkiye için son 50 yıllık dönem içerisinde Ermeni (ASALA) terörü, ideolojik sağ-sol çatışmaları, radikal dinci terör, etnik bölücü terör eylemleri ile mücadele etmektedir. Yaşan terör eylemlerine askeri ve polisiye yöntemler ile müdahil olunurken, bir taraftan siyasi ve kültürel adımlar ile sorunun çözümüne yönelik eylemlerde izlenmiştir. Ancak süregelen terör eylemleri, bu eylemlerin uygulama biçimleri ve eylemlerin sınırlarımız dışında bölgelerden kaynaklı olması Türkiyenin savunma stratejisinde değişime neden olmuştur. Bu değişime paralel olarak savunma sanayi alanında da gelişmeler yaşanmıştır. Bu çalışma ile Türkiye’de yaşanan terör eylemleri ve savunma sanayii arasındaki ilişkiye yönelik bir inceleme yapılmıştır.